Pixabay.com

Nema sumnje da su banane zdravo voće kada se jedu umereno. Bogate su ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, vitaminima C i B6, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima.

Iako ih nije preporučljivo jesti za doručak jer će brzo izazvati umor i glad, odličan su obrok koji možemo jesti pre treninga. Ako se pitate koje banane odabrati – zelene ili zrele, nutricionista Pavel Isanbaev ima nekoliko saveta, piše Index.

– Zrele banane su slađe i mekše teksture od nezrelih, što ih čini lakšima za varenje za ljude sa osetljivom varenjem. Zrelo voće sadrži više antioksidanata, što pozitivno utiče na zaštitu organizma od starenja i stresa – rekao je Isanbaev.

Zelene, ili nezrele, banane sadrže otporniji skrob koji ima lekovito dejstvo na creva i mikrofloru. Takođe snižava nivo holesterola, poboljšava osetljivost na insulin i pomaže u smanjenju rizika od raka creva.

– Zelene banane sadrže manje šećera i pogodne su za osobe sa visokim nivoom glukoze u krvi i dijabetesom. Nezrelo voće ima probiotička svojstva, što poboljšava stanje crevnog mikrobioma – dodaje nutricionista.

Imajte na umu da jedna banana sadrži oko 15 grama šećera. Ako imate visok šećer, izaberite nezrelo voće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here