Tanjug/AP

Šef ruskog pregovaračkog tima i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski rekao je da Kijev tokom pregovora predlaže da se na Ukrajinu primeni austrijski ili švedski model demilitarizovane zemlje, koja ima svoju vojsku.

– Na pregovorima se razmatra očuvanje i razvoj neutralnog statusa Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine, osim toga razmatra se i celokupan kompleks pitanja koja su povezana sa veličinom ukrajinske vojske – rekao je Medinski.

U Kremlju kažu da bi stvaranje demilitarizovane Ukrajine poput Austrije i Švedske, sa sopstvenom vojskom, bilo smatrano kompromisom.

– To je varijanta o kojoj se trenutno raspravlja i mogla bi da se smatra kompromisom – rekao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljski rekao je da neutralnost može biti “samo ukrajinska” i da su Kijevu, pre svega, potrebne apsolutne bezbednosne garancije.

– Svakako da razumemo pokušaj naših partnera da ostanu proaktivna strana u pregovaračkom procesu. Otuda reči o švedskom ili austrijskom modelu neutralnosti. Ali Ukrajina je sada u stanju direktnog rata sa Ruskom Federacijom. Stoga, model može biti samo ‘ukrajinski’ i samo o legalno verifikovanim ‘bezbednosnim garancijama’. I bez drugih modela ili opcija – rekao je Podoljak.

Austrija je 1955. godine proglasila neutralnost, a glavni zadaci austrijske vojske su da zaštiti ustavom uspostavljene institucije i stanovništvu obezbedi slobodu i demokratiju, da održava red, mir i bezbednost u zemlji i da pruži pomoć u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća izuzetne veličine.

Švedska, iako je članica Evropske unije, smatra se neutralnom zemljom. Ona je inicijalno bila neutralna od 1814. do 1918. godine, kada je izbio Finski građanski rat, i opet od 1918. do 1995. godine, kada se priključila Europskoj uniji.

U zahtevima za bezbednosnim garancijama koje je Rusija pre početka sukoba tražila od SAD i NATO-a, tražilo se da se Ukrajina ne primi u članstvo Alijanse. Zapad je to kategorički odbio, ali je navedeno i da se to svakako neće uskoro desiti jer Ukrajina mora da ispuni određene kriterijume.

To za Moskvu nije bilo dovoljno, a nedavno je iz Rusije poručeno i da se stanje na terenu drastično promenilo i da ti zahtevi više ne važe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here