Pixabay
Ilustracija

Umorni ste od pijaće vode tokom toplotnog talasa i još uvek želite da ostanete hidrirani i da brinete o svom telu? Sigurno se pitate da li postoje druga pića koja su bar toliko dobra za naše telo kao voda.

Voda je naravno broj jedan kada je u pitanju hidratacija tela, o tome nema rasprave. Ali šta još možete piti, posebno u situacijama kada živa u termometru nastavlja da raste?

Najbolji izbor pića tokom vrućina

Mleko

Možda se ne čini očiglednim odgovorom, ali mleko sa kalcijumom i vitaminom D koje sadrži može održati vaše telo svežim čak i tokom najtoplijih dana.

Mleko takođe može da uradi jednu stvar koju voda ne može – da vam da energiju, piše Taste of Home.

Voda sa ukusom

Nekim ljudima je teško da ceo dan piju samo čistu vodu. Pravljenje sopstvene aromatizovane vode je dobar način da očarate svoje čulo ukusa bez dodavanja šećera.

Voćni sokovi

Voćni sokovi sadrže oko 85 odsto vode, što ih čini dobrim izborom pića za hidrataciju.

A sadrži i vitamine, pa vodite računa da pijete samo 100 odsto voćne sokove.

Budite pažljivi sa unosom šećera. Ako pijete puno voćnih sokova – dodajte im vodu. I možete ih zamrznuti i uživati u ukusnom sladoledu.

Lubenica

Ne samo da su pića dobra za održavanje optimalnog nivoa hidratacije tela. Lubenica je skoro samo voda, i tako je ukusna…

Sportska pića

Reklame svuda bukvalno viču o tome koliko su sportski napici dobri za hidrataciju. Elektroliti koji se nalaze u sportskim pićima mogu biti veoma efikasni u hidrataciji. Ova pića su ukusna i lako se piju, ali imajte na umu koliko šećera i ugljenih hidrata ima u njima, posebno ako niste ljubitelj vežbanja.

Ako se ne spremate za maraton, sasvim vam je dovoljno jedno takvo piće dnevno.

Čaj

Čajevi bez kofeina su odlični, posebno ako pravite pravi čaj. Nije bitno od koje biljke ga pravite, da li je hladan ili vruć – čaj je dobar za hidrataciju.

Pun je antioksidanata i umerena konzumacija čaja će vam pomoći da ostanete zdravi tokom vrućina.

Pića koja tokom vrućina treba izbegavati

Pivo

Svako piće koje dehidrira nije dobar izbor. Što je veći procenat alkohola u piću, više ćete biti dehidrirani nakon što ga popijete.

Ako zaista želite da pijete pivo, izaberite pivo sa niskim sadržajem alkohola ili potpuno bez alkohola.

Vino i žestoka pića

Alkohol je dehidrator. Većina vina ima oko 12 posto alkohola, ali i to je bolje od žestokog pića koje sadrži do 40 odsto alkohola.

Alkoholni kokteli takođe nisu dobar izbor.

Topla čokolada i kakao

Loše vesti. Jedna šoljica tople čokolade ili kakaoa sadrži više kalorija i šećera nego limenka soka. Dobre vesti? Verovatno se nećete odlučiti da ovo popijete na vrućini.

Kafa

Ako ste umereni, kafa nije najgora stvar koju možete da popijete. Ali ako popijete više od dve šoljice, vaše telo će patiti od dehidratacije.

Limunada

Priznajte, ovo niste očekivali. Kada je u pitanju limunada, problem je šećer. Radije se odlučite za vodu sa limunom koju ćete sami pripremiti.

Energetska pića

Prepuna kofeina, šećera i drugih hemikalija, ova pića nisu dobar izbor za hidrataciju.

Ako želite da dobijete energiju iz pića, radije se odlučite za čaj, prenosi N1 Zagreb.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here