Koha ditore: EU ima svoj plan za sever KiM

0

Članice EU u strategiji predviđaju pristup rešavanju stanja na severu "korak po korak", postavljajući tri cilja.

 

Prvi je da se stvori vidljivo i funkcionalno prisustvo Euleks-a na severnoj strani reke Ibar, drugi je otvaranje kuće EU u severnom delu Mitrovice u kojoj dominiraju Srbi i treći da pokaže vidljivim projekte Evropske komisije osmišljene da poboljšaju svakodnevni život ljudi na severu, prenosi "Koha ditore".

Prištinski mediji spekulišu da bi otvaranje Kuće EU u severnom delu Mitrovice moglo da se dogodi u petak.

Šef te kancelarije će biti italijanski ambasador u Prištini Majkl Đifoni, koji je nedavno rekao da strategija za sever Kosmeta ICO-a i vlade samoproklamovane republike Kosovo nije i ne može se predstavljati kao dokument Evropske unije (EU).

"Kada su u pitanju ciljevi koje treba dostići, može doći do poklapanja, jer i EU želi uspostavljanje vladavine prava, bezbednost i socijalno-ekonomsku sigurnost, posebno odgovornost u sprovođenju zakona", izjavio je Đifoni.

On je rekao da ima zadatak da promoviše vrednosti koje gaji EU.

"To su vrednosti koje se tiču svih ljudi, bez obzira na to da li se radi o severu ili o celom Kosovu, da na pragmatičan način pokrenem rešavanje problema koja se tiču kvaliteta života", rekao je Đifoni i dodao da je to moguće postići "dijalogom i posredovanjem", a "ne nametanjem rešenja kako je to praktikovano u proteklom periodu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here