Ko peva, zaradi za pomoć!

0

Muzičari humanitarci
 

– Vidim, svi smo angažovani matici da pomognemo. Onda smislim da bi bilo super da se i mi svojom svirkom uključimo u humanitarnu akciju. Pitam se gde bismo se okupili i sinu mi ideja – prepričava Džeri.

U pariskom predgrađu Montroj dobro radi jedna arapska kafana čiji je vlasnik Alžirac Mahmut. Tu, u nekim noćima, Džeri svojom svirkom goste zabavi.

– Upitam, a Mahmut pristane. Voli on bivšu Jugoslaviju, nekad je tamo putovao, seća se, a i komšija mu je naš čovek. Pristane, a ja da bih mu se zahvalio kažem da ćemo mu dati 10 odsto od ukupnog prihoda. Mahmut trlja ruke – priča Džeri.

 

Pohvala za harmonikaše

Uz Danu Dodić, bila je i raspoložena familija harmonikaša Zorana Marković, a u ovoj noći posebno mesto pripalo je harmonikašu Burdušu, inače najstarijem našem aktivnom pariskom muzičaru.

Kako bi pomoć koju skupljaju naši muzičari bila što raznovrsnija, Džeri je sve zamolio da donesu sve – od hrane, preko sredstava za higijenu i lekova do odeće. U kafani "Les esperonces"

Arapi, Francuzi, pored muzičara smestila se poetesa Dana Dodić. Kako ko uđe, donese kesu, kutiju, sakupilo se dvanaestak velikih paketa. Udri po pesmi i igri. Srbi razvukli harmonike, bubnjevi odjekuju, Nešin sintisajzer bolji od koncertnog klavira, štimung pravi gitara, peva se "Vidovdan" i "Opet je naše Kosovo Polje", pregršt je narodnjaka, pokrivena je cela bivša Jugoslavija, a Arapi i Francuzi bez prestanka dovikuju: "Kolo, kolo".

 

Džeri, Dana i Radisav
 

Dopalo im se, hoće repete, u kolo se hvataju, usitne kao da su uz Moravu rasli. Bakšiš se ubacivao u kutiju, a na kraju je izbrojano 765 evra.

– Toliki je naš prilog. Odmah sam pozvao Sašu Paunovića, gradonačelnika Paraćina i odlučismo da se od tog novca kupe ležajevi. Rekao mi je da treba dečje garderobe, sredstava za čišćenje. Razleteo sam se. Neki su obećali da će donirati sušilice za zidove – razrađuje Džeri.

Od 20 sati do jedan po ponoći množile su se naše pesme.

– Ja sam doneo akustičnu, električnu i za poslasticu havajsku gitaru, tu sam majstor, a i morao sam se dodvoriti drugim nacijama. Bilo je roka, popa, grčke muzike, pa i arapske. Svi se u svemu solidarisali – prezadovoljan je Džeri.

Naći će Džeri i kamiončić, Pančevu bi da pomogne, pomažu i drugi.

 

– I nije gotovo. Mi nastavljamo! – poručuje Džeri.
 

Osnovaće Fond

Prema opštoj oceni – bilo je izvanredno, a svi okupljeni su se saglasili da bi ovakva "miksanja" trebalo češće da organizuju.

– I jednoglasna je odluka da osnujemo Fond muzičara. Tako bismo uvek nešto imali u kasici i mogli da pomažemo drugima, a i sebi – zaključuje Slavoljub Džeri Stević, rodom iz Donjeg Vidova, kod Paraćina.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here