Ko može da pobije putnike otetog aviona?

0

savezni ustavni sud

Ako teroristi otmu civilni avion, da li je pravno dozvoljivo i moralno oboriti taj avion i pobiti nedužne putnike, s ciljem zaštite ciljeva na zemlji, to je dilema koja godinama izaziva sporove u zapadnoj javnosti.
Nemački Ustavni sud u Karlsrueu se od 2005. godine više puta bavio tom temom, pa je odredio i vrlo stroga pravila za takvu akciju. Međutim, sada vlada u Berlinu želi da izmenom Ustava promeni i ta pravila kako bi olakšala eventualnu intervenciju.
Tomas Vajsman, predsednik Saveza posada mlaznih borbenih aviona, organizacije koja se već godinama intenzivno bavi tim pitanjem, upozorava da svaka akcija mora da ima pokriće u ustavu.

Veliki i mali
Ostaje pitanje koliko će, na primer, oteti putnički avion, poput "erbasa 380" ili "boinga 747", biti impresioniran pokušajem nekog malog borbenog aviona da ga "izgura" s puta i da li će biti spreman da odustane?

 

Prst na obaraču
Ustavni sud Nemačke odlučio je da naređenje o obaranju aviona sme da izda samo savezna vlada, a sada se predlaže da o tome odlučuje samo jedan član kaineta – ministar obrane. Danas je to Ursula fon der Lajen, majka sedmoro dece.

On smatra da bi zakon trebalo korigovati da bi bilo dozvoljeno da budu oborene bar bespilotne letelice ili avioni u kojima su samo teroristi.
Šta bi se desilo sa pilotom koji bi oborio civilni avion?
Eksperti navode da bi bila sprovedena istraga da se utvrde okolnosti, kao što se to dešava kada policijske snage u nekoj akciji otvore vatru.
Od kraja Drugog svetskog rata, odnosno posle osnivanja Bundesvera, nemačkim vojnicima nije dozvoljeno izvršavanje protivpravnih naredbi.
Ustavni sud jasno je odredio da je ubijanje nedužnih osoba u suprotnosti sa ustavom – a takav slučaj bilo bi obaranje otetog aviona punog putnika.
U obrazloženju se kaže da procena u slučaju "život protiv života" nije dozvoljena. To znači da se takvo naređenje ne sme izvršiti, što dalje znači da do takvog naređenja uopšte ne bi smelo ni da dođe.
Ali piloti tada ulaze u vojnički problem: kada ne izvrše naređenje, to znači da su odbili da ga izvrše. S druge strane, civilni zakoni kažu: kada dobijete naređenje koje predstavlja kršenje zakona, posebno ako je reč o činu ubistva, onda ne smete da ga izvršite.
Ovu dilemu mora da reši politika, ocenjuju eksperti.
Prema predlogu o kome se sada vode rasprave, ne sme se obarati avion sa nedužnim civilima. On može biti prisiljen da odustane od cilja ili da se hicima upozorenja prinudi na sletanje.
Ali, da li će takve mere uplašiti teroriste?
– Životi 200 putnika u avionu ne smeju da budu stavljeni na tas sa životima 60.000 navijača na fudbalskom stadionu, navodi već pomenuti Tomas Vajsman. Ta rasprava je zabranjena.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here