Ko je razoružao Bundesver?

0

Iz kasarne u nemačkom mestu Zedorfu, u pokrajini Donjoj Saksoniji, gde je smeštena jedna od padobranskih brigada Bundesvera, u ranim jutarnjim satima 7. februara je ukradeno 32.981 metak iz 40 sanduka težine oko 600 kilograma. Jedan tajni dokument o ovoj krađi otkriva da je vojna bezbednosna služba već odavno upozoravala da skladište nije dovoljno osigurano, ali ništa nije učinjeno – zbog štednje, piše dnevnik "Velt".
Radi se o najvećoj krađi vojne opreme u proteklih 30 godina, potvrdilo je ministarstvo odbrane u Berlinu.
To, međutim, nije jedina krađa vojne opreme, već je samo jedan u nizu sličnih događaja, koji pokazuju nedovoljnu sigurnost nemačkih kasarni. Vojska, čiji je zadatak da preuzme veću odgovornost širom sveta, nije u stanju da sačuva sopstveno vlasništvo, piše "Velt".
U poslednjih 10 godina, objekti Bundesvera su bili pozornica svih mogućih kriminalnih aktivnosti: 524 provale, 294 slučaja uništavanja opreme, 55 podmetnuta požara i 460 krađa, od toga je u 14 slučajeva ukradena municija, a 30 puta oružje.
Najveći deo ovih kriminalnih radnji je ostao nerasvetljen, a izgleda da će tako biti i u slučaju Zedorfa.
Parlamentarna komisija najviše bi trebalo da se pozabavi time zašto skladište municije nije bilo obezbeđeno, iako je još 2006. godine jedna komisija ukazala na mere koje su morale da budu preuzete (ograda, alarmi).
Komanda kasarne je smatrala da je to preskupo i jedino je pojačano osvetljenje u zoni skladišta.
Novac je problem i u drugim kasarnama, tako da od 455 garnizona Bundesvera, 361 osiguravaju privatne firme. Na konkursima ne pobeđuju ponuđači koji pružaju najbolju zaštitu, nego oni koji su najjeftiniji.

 

Pomagači iznutra
Pretpostavlja se da su jedan ili više kradljivaca isekli rupu u žici koja okružuje kasarnu i prešli 150 metara preko poligona za obuku do mesta gde se nalazi 96 betonskih bunkera, u kojima se čuva municija. Obijeno ih je 10, a zatim su lopovi pobegli sa plenom, najverovatnije kamionom. Nije isključeno da su lopovi imali pomagača iznutra jer je očigledno da su znali tačan raspored i vreme prolaska straže.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here