EPA-EFE
Kir Starmer

Lider Laburističke stranke, pravnik Kir Starmer (61), na putu je da postane sledeći britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na jučerašnjim parlamentarnim izborima i tako okončala četrnaestogodišnju vladavinu konzervativaca.

Starmer je izabran za lidera stranke posle Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najveći poraz na opštim izborima u poslednjih 85 godina.

Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva, preneo je BBC.

Po završetku pravnog fakuteta, Starmer je radio kao advokat i specijalizovao se za ljudska prava. Između ostalog, zastupao je Hrvatsku u tužbi koju je 1999. godine podneo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koji su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

– Motiv srpskog rukovodstva bio je da dominira trećinom hrvatske teritorije, ali način prisvajanja teritorije otkriva nameru srpskog vođstva i JNA… da trajno iskoreni hrvatsko stanovništvo kako bi se ona pretvorila u državu pod srpskom dominacijom – rekao je novi britanski premijer tokom suđenja pred Međunarodnim sudom pravde 2014. godine.

Kada je reč o odnosiu prema ukrajinskoj krizi, tokom prošlogodišnje posete Kijevu Starmer se sastao sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim i rekao da ukoliko budu održani izbori i dođe do promene vlasti, stav o Ukrajini će ostati isti. Velika Britanija je po pitanju sukoba u Ukrajini od početka zauzela antiruski stav.

Starmer bio protivnik invazije na Irak, čiji je možda i najglasniji zastupnik bio upravo nekadašnji šef britanske vlade i lider laburista Toni Bler. On je postavio za svoju misiju da Laburističku partiju povuče nazad u centar i učini je ponovo „izbornom“, u projektu koji mu je doneo i pohvale i kritike.

Četiri godine kasnije Starmer se sprema da preuzme najviši posao u Britaniji.

Kritikovali su ga zbog nedostatka harizme, ali su se njegovi napori da laburiste odvede nazad u centar britanske politike isplatili. Tokom vođenja stranke, Starmer je metodično zamrzavao elemente krajnje levog krila laburista, socijalistički nastrojenog, koji je ojačao pod prethodnim liderom labursita Džeremijem Korbinom.

Iako su laburisti možda izgubili po kojeg levo orjentisanog glasača, u celini Starmer je imao pobedničku strategiju. Proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu.

Rođen je u južnom Londonu 2. septembra 1962. godine. Dok je radio kao advokat upoznao je svoju suprugu Viktoriju koja radi za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu i sa kojom se oženio 2007. godine. Imaju dvoje dece.

Britanski mediji navode i da je Starmer navijač londonskog fudbalskog kluba Arsenal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here