Tanjug/AP
Ismail Hanije

Politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u svojoj rezidenciji u Teheranu, rođen je u izbegličkom kampu Šati u Gazi 1962, nakon što su njegovi roditelji pobegli iz grada Askalana posle stvaranja države Izrael 1948. godine.

Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je diplomirao arapsku književnost, piše Al Džazira.

Pridružio se Hamasu kasnih 1980-ih tokom Prve intifade, odnosno ustanka.

Kako je Hamas jačao, Hanije je napredovao – imenovan je za člana tajnog „kolektivnog rukovodstva” 2004. godine, a zatim je imenovan za premijera Palestinske uprave 2006. godine.

Do 2017. postao je šef grupe – i ubrzo nakon toga SAD su ga proglasile “posebno označenim globalnim teroristom”.

Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a on je napustio Pojas Gaze 2019, posle nekoliko atentata i od tada živeo u egzilu u Kataru.

Tokom godina, učestvovao je u mirovnim pregovorima sa bivšim američkim predsednikom Džimijem Karterom i sastao se sa drugim svetskim liderima, uključujući katarskog emira, šeika Hamada bin Kalifu al-Tanija i kineskog diplomatu Vang Keđijana ranije ove godine.

U aprilu su u izraelskim vazdušnim napadima ubijena tri Hanijeova sina i četvoro njegovih unuka, navodi Hamas. U to vreme, Hanije insistirao je da njihova smrt neće uticati na tekući prekid vatre i razgovore o taocima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here