EPA/Roman Pilipey
Pokrovsk

Roditelji skrivaju decu od lokalnih vlasti kako bi izbegli obaveznu evakuaciju u strateški važnom gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, prema kojem ruske snage ubrzano napreduju.

Naime, vlasti pozivaju civile u Pokrovsku i oko njega da pobegnu u sledeće dve nedelje, jer Rusi nadiru prema gradu dok traje nezapamćena ukrajinska ofanziva na Kursku oblast u Rusiji.

Juče je Rusija objavila da je onemogućila još jedan ukrajinski pokušaj prodora u pograničnu regiju Brjansk. Ali, Ukrajina zato nastavlja uspešno da napreduje u Kurskoj oblasti.

S druge strane, u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck deca se sa svojim roditeljima ili drugim zakonskim starateljima moraju obavezno evakuisati sa više lokacija, uključujući Pokrovsk, objavilo je ministarstvo odgovorno za reintegraciju regiona koje su bile pod kontrolom Rusije.

Pokrovsk nije veliki grad. U njemu je pre rata živelo 60.000 ljudi, a mnogi su otišli od početka sukoba. Ali, sada služi kao ključni centar za ukrajinsku vojsku zahvaljujući lakom pristupu Kostjantinivki, drugom vojnom centru.

Ukrajinska vojska navela je u sredu da se oko Pokrovska trenutno vode najžešće borbe u ratu. Ukrajinci odbijaju ruske napade i bore se na više lokacija.

Obavezna evakuacija porodica sa decom naređena je u gradu Pokrovsku, obližnjem Mirnogradu i 39 okolnih sela, objavila je vojna uprava grada Pokrovska. Dnevno se evakuiše oko 600 do 700 ljudi, saopštila je uprava.

– Nemojte da čekate. Neće biti bolje, samo će biti gore. Odlazite – oštro je upozorio lokalni zvaničnik Juri Tretjak, šef vojne uprave u Mirnogradu, koji je sada manje od pet kilometara od linije fronta.

Ali, Tretjak je istakao da mnogi ljudi još uvek oklijevaju sa evakuacijom, a neki čak idu toliko daleko da skrivaju decu od lokalnih vlasti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here