Klani i živi spaljivani

0

Mesto masakra: Crkva u Kusonjama

Na jučerašnji dan 1942. godine ustaše su u selu Kusonje, u blizini Pakraca, ubile 473 Srba, podsećaju iz Udruženja "Jadovno 1941".
Bili su to uglavnom stanovnici sela Kusonja, te okolnih sela Dragović i Čaklovac, te deo srpskih izbeglica ispod Kozare koje su tražile spas bežeći od ustaša.
Najveći deo Srba ubijen je tako što su naterani u pravoslavnu crkvu Svetog Georgija, koja je potom zatvorena, polivena benzinom, zatrpana slamom i spaljena.
Oni koji nisu stali u crkvu, poklani su i pobacani u obližnje bunare. Igrom slučaja, jedna žena uspela je da se izvuče ispod gomile leševa i da se spasi.
Među stradalima bilo je mnogo dece. Ostala deca i žene potrpani su u vozove i deportovani u logore smrti Jasenovac, Stara Gradiška… Deca koja su bila nešto veća i radno sposobna podeljena su hrvatskim porodicama da bi obavljali poslove u polju. Manji broj male dece je usvojen i pokatoličen.
Ostaloj maloj deci se gubi svaki trag i može se samo slutiti kakva ih je sudbina snašla. Deo veće dece koja su bila radno angažovana u poljima posle rata su se uspela vratiti u rodno selo i svedočiti o ovom strašnom zločinu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here