Vesti
Australijski i novozelandski premijer Entoni Albaneze i Kris Hipkins

Hiljade Novozelanđana iskoristile su priliku da postanu državljani Australije samo nekoliko nedelja nakon što je Albanezeova vlada sprovela promenu migracionog sistema. Naime, Savezna vlada je u julu uklonila prepreke za Kivije koji traže državljanstvo, kao deo niza mera za ublažavanje zabrinutosti Novog Zelanda, zbog australijskog pristupa trans-Tasman migraciji.

Ovaj potez je poništio ograničenja koja je nametnula bivša Hauardova vlada 2001. godine, što znači da Novozelanđani mogu direktno da podnesu zahtev za državljanstvo nakon što žive u Australiji četiri godine, umesto da prvo moraju da imaju stalni boravak.
Korisnici kažu da to znači kraće vreme čekanja, manje naknade za prijavu i brži pristup isplatama podrške.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je više od 15.000 Novozelanđana započelo podnošenje zahteva za državljanstvo u šest nedelja od kada su pravila stupila na snagu.

To je činilo otprilike polovinu svih molbi putem ’odavanja počasti’, što znači da se podnosilac zahteva nije oslanjao na to da je potomak Australijanca u tom periodu.
Ministar za imigraciju, Endru Džajls, je rekao da susedi sa trans-Tasman dele zajedničku vezu, a pravedniji put odražava doprinos Novozelanđana koji su dali u Australiji.

– Vladina promena stvorila je put ka državljanstvu za mnoge koji godinama žive i rade u Australiji i doprinose našim lokalnim zajednicama – rekao je Džajls.

Skoro 500 Novozelanđana se već sprema da učestvuje u ceremonijama dobijanja državljanstva.

Premijer Novog Zelanda, Kris Hipkins je opisao ovu promenu kao najveće poboljšanje prava Novozelanđana koji žive u Australiji u jednoj generaciji.

– Većina nas poznaje nekoga ko se preselio preko Tasmana. Oni naporno rade, plaćaju poreze i zaslužuju pošten tretman – rekao je on u aprilu.

Promena je osigurala da Novozelanđani uživaju ista prava u Australiji, kao i Australijanci preko Tasmana.

Ova promena je bila najavljena u aprilu i deo je niza mera migracije koje imaju za cilj ublažavanje trvenja između Kanbere i Velingtona.

Najavljujući promenu u februaru, premijer Entoni Albaneze je insistirao da Australija zadržava pravo da preduzme odgovarajuće mere protiv stranaca koji su počinili zločine u Australiji.

Podaci

Podaci pokazuju da su Novozelanđani u Kvinslendu činili otprilike trećinu prijava, a slede Viktorija i Novi Južni Vels.
Procenjuje se da trenutno oko 700.000 Novozelanđana živi u Australiji, iako više od polovine nema australijsko državljanstvo.

Deportacije

Došlo je svega mesec dana nakon što su laburisti objavili novi zahtev da vlasti razmotre koliko dugo je osoba živela u Australiji, pre nego što je deportovana, i kakav bi uticaj deportacija mogla imati na njihovu izdržavanu decu.
Deportacija Novozelanđana sa krivičnim dosijeom, uključujući mnoge koji su većinu svog života proveli u Australiji, bila je glavna prepreka u trans-Tasmanskim odnosima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here