Tanjug/AP
Andrijevka

Ukrajinske trupe zauzele su selo Andrijevka, koje je bilo pod ruskom kontrolom, u blizini grada Bahmuta na istoku zemlje, tvrde vojne vlasti Kijeva.

“U toku jurišnih operacija zauzeta je Andrijevka u oblasti Donjecka”, navodi se u današnjem izveštaju Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

Andrijevka se nalazi južno od Bahmuta, mesta jedne od najkrvavijih bitaka od početka ruskog napada na Ukrajinu, u februaru prošle godine. Generalštab je takođe izvestio o delimičnom uspehu u blizini drugog sela južno od grada, Kliščijevke.

Visoki vojni zvaničnici u Kijevu tvrde da Ukrajina nanosi teške gubitke ruskim snagama na južnom frontu u nastojanju da povrati teritoriju u blizini Bahmuta. Ukrajinski izveštaji govore o borbama u mnogim delovima istočnog fronta,ali su bez potvrda o značajnim prodorima u tromesečnoj kontraofanzivi, prenosi Rojters.

Ukrajinski napredak je mnogo sporiji od onog koji je zabeležen prošle godine, kada je Kijev povratio teritorije na severoistoku, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i drugi zvaničnici odbacuju zapadne kritike da je tromesečna ofanziva prespora i ometana strateškim greškama, poput pogrešnog raspoređivanja trupa, navodi britanska agencija.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage odbile osam napada u oblastima južno od Bahmuta.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar rekla je da su ukrajinske snage zauzele tri sela južno od Bahmuta, uključujuci Andrijevku.

Ruske snage zauzele su Bahmut u maju nakon višemesečnih borbi koje su ostavile grad u ruševinama. Ukrajinske snage od tada napadaju ruske položaje, posebno južno od Bahmuta.

3 COMMENTS

  1. Vesti: morate da vodite racuna o mnogima kojima ovakvi naslovi ne idu ni na ruku , a u glavu – nema sanse. Jer pobogu, Putin je genije, a ruska vojska ima neznatne gubitke. Pa to znaju mnogi Srbi sa zapadnom socijalom, kojima je Frankfurt ipak mnogo blizi od Minska i Novosibirska, ali koji majku Rusiju vole vise nego svoje varosi i sela u BiH ili Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here