Kažnjavanje ratnih zločina je uslov Srbiji za EU

0

Specijalni sud za ratne zločine (Foto: Ilustracija)
 

U izveštaju AI pod nazivom "Srbija – Okončanje nekažnjivosti za zločine po međunarodnom pravu" se navodi da na hiljade žrtava u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu "nije uspelo da dođe do pravde", te da je veoma mali broj dobio odštetu ili naknadu za ono što su pretrpeli.

 

"Narednih nekoliko godina biće ključno za obračun sa klimom nekažnjivosti u Srbiji. Vreme prolazi, svedoci umiru, a sećanja blede. Počionioci ratnih zločina moraju hitno biti suđeni kako bi se obezbedilo da žrtve ostvare pravdu pre nego što bude prekasno", rekao je direktor AI za Evropu i centralnu Aziju Džon Deljuzen.

 

AI ističe da je proces pristupanja Srbije EU jedinstvena prilika za "rešavanje nedostataka u pravnom sistemu i obezbeđivanje sredstava i resursa za istrage i suđenja".

 

Napominje se da je 10 godina posle osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu "samo oko 160 počinilaca procesuriano za zločine po međunarodnom pravu koji su se dogodili u regionu tokom ratova 1990-ih godina".

 

Od Evropske komisije se traži da usvoji "rigorozni monitoring napretka Srbije u istragama i suđenjima za ratne zločine, kao što je bilo i u slučaju Hrvatske tokom njenih pristupnih pregovora sa EU".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here