Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pušenje cigareta i vejpova zabranjeni su od 1. marta na mnogim otvorenim površinama u Južnoj Australiji. Vlasti su odredile i visoke novčane kazne za one koji budu kršili ovaj zakon.

Zone zabranjenog pušenja proširene su na otvorene bazene, dečije sportske događaje i plaže u blizini patrolnih zastava i molova. Takođe, cigarete i vejpovi zabranjeni su u blizini ulaza u tržne centre, ustanove za brigu o deci, škole i bolnice.

Zakon koji je uvela Vlada Južne Australije ima svrhu da zaštiti zajednicu od pasivnog izlaganja duvanskom dimu i dimu iz elektronskih cigareta. Svako ko bude uhvaćen da puši u ovim zonama, suočiće se sa kaznama na licu mesta od 105 dolara i kaznama do 750 dolara ako bude krivično gonjen.

Takođe je pokrenuta reklamna kampanja „Čišćenje vazduha“ (Clearing the Air) kako bi se stanovništvu objasnilo kako će novi zakoni funkcionisati.

Sredinom marta biće pokrenuta još jedna kampanja, pod nazivom „Istine o vejpovima“, koja treba da upozori sve na opasnosti koje vrebaju od korišćenja ovih proizvoda.

Ministar zdravlja Južne Australije Kris Pikton rekao je da je pušenje najveći ubica i uzrok bolesti koji se može sprečiti, dok je stopa mladih ljudi koji puše i postaju zavisnici alarmantna.

– Građani Južne Australije žele da uživaju u svojim javnim prostorima, uključujući otvorene bazene i dečije sportske terene, bez štetnog duvanskog dima i pare koju izbacuju elektronske cigarete. Naša nova agencija za preventivu pušenja nastaviće važan rad na smanjenju opasnih efekata vejpinga i pušenja – rekao je Pikton.

On je istakao da reklamne kampanje imaju zadatak da „pomažu mladim ljudima i njihovim roditeljima“, prenoseći poruku da vejping, baš kao i pušenje duvana, nosi ogroman rizik po zdravlje.

Novi javni prostori na otvorenom gde je pušenje zabranjeno su:

* Javna kupališta na otvorenom i u krugu od 10 metara od ulaza;

* Plaže, između i unutar 50 metara od patrolnih zastava i unutar pet metara od molova;

* Na 10 metara od ulaza u bolnice, zdravstvene ustanove, škole i ustanove za brigu o deci, kao i od ulaza u tržne centre, državne i poslovne zgrade;

* Na mestima za održavanje velikih događaja, proglašenim prema Zakonu o velikim događajima iz 2013;

* Unutar otvorenih sportskih objekata za mlađe od 18 godina i na 10 metara od ulaza u ove objekte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here