Katica “majka” srpskog fudbala

0

Primera je bezbroj, ali mi ćemo se ipak vratiti na sam početak. Tako, recimo, u "Spomenici BSK-a 1911-1931. godine" u prvoj rečenici piše: "Osnivači Beogradskog sport kluba bili su gospođa Todorovićka…"

 

Ko je bila ta "gospođa Todorovićka"?
Reč je o Katici Todorović, majci člana prve uprave BSK i igrača prvog tima beogradskih "plavih" Bože Todorovića. Rođena u Beogradu sredinom marta 1867. godine, odmah je shvatila zbog čega se njen sin zaljubio u fudbal i, uprkos žestokom protivljenju supruga, uglednog trgivca, u svoje majčinsko krilo prigrlila i sve druge fudbalere, sinovljeve drugove.

 

Prvo igralište BSK nalazilo se otprilike tu gde je danas Univerzitetska biblioteka, a kuća Todorovića na mestu sadašnje stambene zgrade u Bulevaru kneza Aleksandra Obrenovića (Revolucije) broj 98. Pošto u početku na igralištu igrači nisu imali gde da se presvuku, Katica je otvorila vrata svog doma i jedna soba postala je svlačionica.

 

Posle treninga i utakmica spremala je sendviče, čaj, kolače i kad bi "deca užinala" vodila bi ih u salon da zajedno sviraju i pevaju. Čak je priređivala i javne klupske zabave, priredbe i igranke, što je vremenom podstaklo osnivanje "sekcija" gospođica, obično sestara igrača, koje su vodile računa o kulturnom životu fudbalera.

 

Bili su to mali klupski rituali, kojima se unapređivao razvoj fudbala… Profesionalizam je došao mnogo, mnogo kasnije.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here