Karavan “Evropa za sve” se vratio kući

0

Ispraćajući ih iz Pariza, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, izjavio je da Evropa ne sme biti projekat za elitu već za sve građane.

 

Potpredsednik vlade Božidar Đelić se pozdravlja sa ambasadorkom Misije Srbije u Briselu Roksandom Ninčić, a upozadini su građani Srbije, članovi projekta "Evropa za sve"

Jednonedeljno putovanje prvih državljana Srbije koji su posle dve decenije put EU krenuli bez viza, simbolično je okončano poklanjanjem ikone svetog Nikole, zaštitnika putnika, potpredsedniku Evropske komisije Žaku Barou.

"Posle ovog putovanja samo se nadam da će ih biti još mnogo, i da ste svi vi stekli realniji uvid o tome šta je EU i kako se u njoj živi", rekao Đelić.

Milinko Bujišić, privatnik iz Zemuna i jedan od najstarijih članova grupe, kaže da je pre svega za mlade značajno da putujući po Evropi "nešto vide i nauče, pobegnu nakratko od čamotinje i osete se kao slobodni ljudi".

"Ja sam se toliko radovao ukidanju viza da sam više simbolično želeo da učestvujem u svemu ovome nego što su me interesovali turistički obilasci", rekao je Bujišić.

Ivana Glišić iz Kragujevca, najbolja studentkinja Pravnog fakulteta u tom gradu kao jedna od retkih u grupi koja dobro govori engleski imala je priliku da komunicira sa žiteljima evropskih prestonica, i sa radošću saopštava svoj utisak: "Stranci su otvoreni i prijateljski nastrojeni ljudi, i daleko su predusretljiviji, prijatniji i kulturniji u svakodnevnoj komunikaciji nego što se u Srbiji misli".

Iako je prvi glasni komentar po dolasku u Belgiju, prvu od zemalja EU na maršruti grupe, bio negodovanje zbog suviše strogih restrikcija za pušače, većina članova grupe je na povratku ka Srbiji prokomentarisala da im se u zemljama šengenskog prostora upravo najviše dopadaju red i organizovanost.

Zvaničnici EU i država domaćina su posle susreta sa putnicima iz Srbije bili začuđeni njihovom neposrednošću i familijarnim tonom kojim su im se obraćali.

Da čak ni pomalo staromodni, patrijarhalni običaji nisu nespojivi sa Evropom, posvedočio je "čiča Velja", seljak iz okoline Obrenovca, koji je evropskim zvaničnicima poklanjao svoju domaću rakiju, a komesara EU za proširenje Olija Rena, sa prisnošću koja ni trenutka nije izlazila iz okvira lepog ponašanja, oslovljavao sa "Oli".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here