Kapetana osudili i bez suđenja

0

Vasiljković u Beogradu 2005. najavljuje tužbe

 

Tužba Dragana Vasiljkovića za klevetu protiv izdavača lista "Australijen" odbačena je u petak u Vrhovnom sudu u Sidneju, gde je sudija zaključila da je tokom pretresa dokazano kako je on počinio torturu i silovanje.

 

Pred sudom u Sidneju

Pri donošenju presude, sudija Megan Lejtam uvažila je većinu dokaza i izjava svedoka koje je odbrana "Nationwide News" iznela. Ovo uključuje i iskaz Bosanke silovane u Zvorniku koja je ukazala na Vasiljkovića kao jednu od osoba koje su je napastvovale, kao i dokazivanje njegove odgovornosti u torturi i masakru zarobljenika i civila za koje ga je list optužio. Vasiljkoviću je naloženo da plati i sudske troškove tuženog izdavača koji je u vlasništvu medijskog magnata, multimilijardera Ruperta Murdoka.

 

Sudija Lejtam navela je da su iskazi više svedoka izneli na videlo da je tužitelj počinio akt torture i ratnog zločina torturom zarobljenika, kao i da je

Borba Davida i Golijata

Vasiljković demantuje da je počinio krivična dela koje je Vrhovni sud priznao. U izjavi za medije kazao je da je ovo "sramota" i da je suđenje ličilo na borbu Davida i Golijata, a u odnosu na snage kojima je raspolagao izdavač "Australijena", kao i učešće hrvatske vlade.
– To je bilo kao sa Davidom i Golijatom, samo što su Davidove ruke bile u lisicama. Kako bih mogao da dobijem pošteno suđenje, sa svim tim silama koje su radile protiv mene.
On je i dalje uveren da nikad neće biti izručen u Hrvatsku, i da je u interesu svedoka bilo da govore protiv njega.
– Oni čak nisu znali boju moje kose. Jedan svedok kazao je da sam imao tamnu kosu. Evo, pa pogledajte.

odobravao takve postupke.
– Više sam nego uverena u balans verovatnoće da su te optužbe u svojoj suštini tačne – stoji u presudi.

Jedna od najtežih optužbi iz članka od septembra 2005. godine bila je da je Kapetan Dragan "komandir odreda smrti". Tu činjenicu nije opovrgla ni sudija, nazvavši je "teško uvredljivom". Ali, kako je objasnila, ne samo iskazi svedoka, nego i svedočenje samog Vasiljkovića potvrđuju "da on, bez sumnje, mora biti odgovoran za nasilje koje su sprovodili njegovi ljudi".

– Prema (tužiteljevom) iskazu, on je imao komandu u tvrđavi Knin i uživao među svojim ljudima status legende. Imao je apsolutni autoritet i bio je veoma dobro informisan, dotle da se "ništa nije moglo dogoditi, a da on to nije znao". Tužitelj je otišao tako daleko da je kazao da bi bilo "nemoguće… apsolutno" da ikoga tuku u tvrđavi, bez njegovog znanja – istakla je sudija Lejtam, dodavši da dokazi izneti na sudu govore o masakru, kao i torturi zatvorenika, bez obzira na to da li ih je počinio sam tužitelj ili ljudi kojima je komandovao.

Građanska parnica

Vasiljkovićev barister Klajv Evat odbacio je tvrdnje da je neuspešan ishod tužbe za klevetu naštetio interesima njegovog klijenta u paralelnom procesu za izručenje.
– Mislim da smo izašli sa dobrom postavkom u ime tužioca, ali je sudija odbacila – rekao je Evat za "Australijen" i naglasio da je ovo građanska parnica i da su u njoj standardi za dokazivanje istine niži nego u krivičnom sudu.
– U bilo kom budućem krivičnom pretresu, ova presuda ne bi mogla da se uzme kao osnov – ističe on.

U slučaju žene iz Bosne, silovane više dana u zvorničkom hotelu "Vidikovac", sudija navodi da je Vasiljković bio u tom mestu i objektu u istom vremenskom periodu.
Sudija Lejtam, takođe, nije poverovala u tvrdnje da je Vasiljković tokom dve posete ovom mestu nosio civilno odelo, odnosno, da nije bio u uniformi kako je tvrdila silovana žena. Ovu sumnju sudija je, kako je navela, zasnovala na osnovu ukupnih spoznaja o verodostojnosti onoga što tužitelj tvrdi.

– Kada jednom prihvatimo da je ona (svedokinja) identifikovala tužitelja kao osobu koja ju je silovala, ostaje malo ili nikako sumnje u istinitost ove optužbe – smatra gospođa Lejtam.

Kao jedan od dokaza da je Vasiljković odgovoran za "masakre", sudija je uzela i njegovu izjavu novinarki BBC, kojoj je rekao: "Ako bolnice i policijske postaje služe kao vojna utvrđenja, žao mi je, ali ja ću ih masakrirati."

Dragan Vasiljković, koji je prisustvovao izricanju presude, izjavio je da je ona sramotna i da će svakako podneti žalbu.

"Crni petak"

Klajv Evat je, sa ovim, u poslednje vreme izgubio četiri sudska postupka. Dva u istom danu jer je istog jutra sudija Vrhovnog suda Jan Harison odbacio tužbu njegovih klijenata, vlasnika bivšeg restorana "Koko Roko" protiv "Sidnej morning heralda". Ranije, izgubio je i slučaj predstavnika islamske zajednice Kejsara Trada protiv 2GB-radija.

Evat kaže da je prošle nedelje doživeo "crni petak".
– Nikada nisam izgubio više od jednog na deset ili na 11 slučajeva. A, ovo su bili teški slučajevi, pa sam izgubio, što mi se ne sviđa.

Evat naglašava da je sve procese izgubio pred jednim sudijom, a ne porotama. O ovome priča i Mark O’Brajen iz pravničke firme "Džonson Vinter Slejteri".
– Ovi rezultati su "neobičan zaokret" do kojeg je došlo nakon reformi iz 2005, za koje su mediji lobirali. Obično je bilo da "sudije više naginju tužitelju nego odbrani tuženog, a da su porote davale odbrani medija veće šanse za pobedu. Za poslednja četiri ili pet slučaja, trend je očigledan.

Grejem Hris iz firme "Benki Hadkok Fiora" kaže da poslednja odluka šalje strogu poruku potencijalnim tužiteljima da, ako postoji ikakva mogućnost da se navodi iz novina o njima dokažu, da im onda preti stvarni rizik od gubitka (ako krenu u proces).

 

Australija goni Vasiljkovića?

"Australijen" je s neskrivenim zadovoljstvom dočekao odluku sudije Lejtam. U svom vikend izdanju, list ističe činjenicu koju su "Vesti" već više puta pominjale da se u Vrhovnom sudu u Sidneju, u stvari, odvijao de fakto pretres za ratni zločin. List naziva presudu "ključnom odlukom", saopštavajući čitaocima da se uspešno odbranio od Vasiljkovićeve tužbe za klevetu.

U bloku reagovanja koje objavljuje tim povodom "Australijen" ističe da je bivši tužilac pri Haškom tribunalu Grejem Bluit s dobrodošlicom dočekao presudu i zatražio od australijske vlade da nađe način da sama krivično goni Vasiljkovića, ukoliko postojeći proces za izručenje Hrvatskoj bude obustavljen.

Visoki sud treba tek da odluči da li će voditi pretres o žalbi na presudu Federalnog suda koji je odbacio zahtev za izručenje, zaključivši da on tamo ne bi imao pošteno suđenje.

Grejem Bluit kaže da je, na osnovu jednog broja sličnih slučajeva vođenih poslednjih godina, uveren da bi Vasiljković u Hrvatskoj imao pravedan postupak.
Ukoliko Visoki sud odbaci žalbu (hrvatske vlade), kaže Bluit, Australija će biti međunarodnim zakonom primorana da traži način da proces vodi u svom sudu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here