Kandidature do 25. aprila

0

BILO JE POLEMIKE: Sednica proširenog Upravnog odbora

 

 

Iako se pretpostavljalo da će izbor dva poslanika iz Francuske za Skupštinu dijaspore Srba proteći brzo, bez veće polemike i nezadovoljstva, ipak je došlo do neočekivanog obrta, koji su pratila odlaganja i pomeranja sastanaka, povuci-potegni diskusije, lične rasprave na granici svađe…

Sastanku proširenog Upravnog odbora prisustvovalo je tridesetak dijasporaca, neki su i prvi put došli i to, kako se činilo, ne zbog interesovanja za dijasporsku sudbinu, koliko zbog biranja poslanika "po svom ukusu". Kako je usaglašeno, glasanje će se održati u Parizu 2. maja, a do 25. aprila moraju da se predaju imena svih kandidata za delegate u Skupštini dijaspore Srbije (obavezno je da budu državljani Srbije) i prijave glasača (ne moraju da budu državljani, ali je obavezno da su registrovani u neku srpsku zajednicu, udruženje, klub ili grupu građana), a za sve je obavezna fotokopija lične karte ili pasoša.
 

Odbor

Odbor za izbor čine predsednik Predrag Janković i članovi Stana Bilbija, Ljiljana Mitrović, Dragana Pajović i Vlada Stefanović. Oni će 25. aprila zaključiti liste kandidata i glasača, pregledati ih i 2. maja ponuditi na glasanje.

Oštre primedbe o dosadašnjem radu Skupštine dijaspore Francuske izneo je predstavnik iz Liona Milovan Jovanović.

 

Poverenik dijaspore Mića Aleksić pročitao je, međutim, dopis koji je 28. novembra 2009. godine poslao svim registrovanim udruženjima u Francuskoj, ali se pretpostavlja da neki to nisu ozbiljno shvatili ili, uopšte, nisu ni registrovani.

Nastavak sednice proticao je u polemičkom tonu. Povremeno su Zoran Milinković, Vlastimir Stanisavljević i Mića Aleksić smirivali tonove i predlagali modalitete biračke liste i izbora, a potom se saznalo da je do sada, u pismenoj formi, stigla kandidatura za dr Josifa Kavaju, Ivana Jankovića, Petra Milića, Miloša Jankovića i Miću Aleksića, i da se očekuje nastavak predloga sa istoka i juga Francuske.

 

Vratite konzulat u Lion
 

Usaglašavanje: Vidoje Purić, Mića Aleksić i Milovan Jovanović

Milovan Jovanović je zamolio Skupštinu da na sve moguće načine pomogne 35.000 Srba koji žive na bivšem lionskom konzularnom području, kako bi se u matici urgiralo na ponovnom otvaranju konzulata.

– Neka prepolove nerazumno visoku sumu od 7.000 evra mesečno kojom se u Parizu i dalje plaća stan ambasadorke Uneska Zorice Tomić, neka joj nađu, takođe, luksuzni stan za 3.500 evra, a nama prebace 3.500 evra, da iznajmimo malu prostoriju i plaćamo jednog konzula.

 

Zar naša vlast ne može da shvati da moramo do konzulata u Parizu da prevaljujemo 1.500 km kako bismo uzeli neki dokument. Hoće li to oni da nas oteraju od srpskog i uguraju u francusko državljanstvo – analizira Milovan Jovanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here