Kanada ostaje cela

0

PROPALA PRILIKA: Polin Maroa izgubila izbore

Do sada vladajuća separatistička Partija Kvebek pretrpela je proteklog vikenda težak poraz na parlamentarnim izborima u toj frankofonskoj kanadskoj pokrajini. Prva žena-premijer u istoriji Kvebeka i liderka Partije Kvebek, Polin Maroa, izgubila je čak i poslaničko mesto u svojoj izbornoj jedinici i podneće ostavku na mesto šefice stranke i vlade.
Isto se, posle izbora 2012, dogodilo dugogodišnjem lideru-premijeru liberala Žanu Šareu čiji će naslednik Filip Kuja, trijumfalni pobednik novih izbora, sada postati premijer Kvebeka.
Iako u predizbornoj kampanji liderka i ostali kandidati Partije Kvebek nisu napadno insistirali na svojoj separatističkoj poziciji i nisu agitovali za novi referendum o nezavisnosti Kvebeka, pobedu je odnela platforma liberala o privrednim temama, zapošljavanju i povećanju standarda Kvebečana. Liberalna partija Kvebeka osvojila je apsolutnu većinu u provincijskoj skupštini u kojoj će imati 70 od 125 poslaničkih mesta. Partija Kvebeka sada ima svega 30 mesta. Za liberale je glasalo 41 odsto birača, a za Partiju Kvebek 25 odsto.

Da se ponovila 1995. godina?

Najbliži ostvarenju svog najvažnijeg cilja, kvebečki separatisti bili su 1995. godine kada je "za dlaku", referendumom građana Kvebeka, odbijena nezavisnost sa svega 50,6 procenata onih koji su glasali za celovitu Kanadu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here