pixabay.com

Svake godine na Kosovu se otvori oko 10.000 novih radnih mesta, a na tržištu se pojavi između 14.000 i 15.000 novih radnika, dok u Zavodu za zapošljavanje kažu da je prošle godine raspisano na stotine konkursa u oblasti informacionih tehnologija, ali da je nedostajalo kandidata koji ispunjavaju tražene uslove, prenosi “Reporteri”. 

Špetim Kaludra iz Zavoda za zapošljavanje savetuje mladim ljudima da ne studiraju društvene nauke, jer za njih nema mnogo posla.

– Nedostaju nam inženjeri mašinstva i elektronike. Elektronika se razvija. Stoga bi bilo dobro da elektrotehničke nauke budu orijentacija mladima kako bi bili uspešniji na tržištu rada. Postoje mnoge profesije poput programera i dizajnera koje su veoma tražene na tržištu rada, a mogu čak i fizički ostati na Kosovu i virtuelno obavljati posao u drugim zemljama – rekao je Kaludra.

Plate u sektoru informacionih tehnologija kreću se od 500 do više hiljada evra, u zavisnosti od specijalizacije. Iako ne postoje tačne cifre o broju otvorenih pozicija u oblasti informacionih tehnologija na Kosovu, stručnjaci smatraju da taj sektor ubrzano raste, ali da u isto vreme postoji manjak kadrova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here