EPA/Filip Singer
Kaja Kalas

Estonska političarka Kaja Kalas suočiće se sa teškim zadacima u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog pitanja kada na jesen zameni Španca Žosepa Borelja na funkciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, konstatuju analitičari za “Juropijan Vestern Balkans”.

Ocenjuju da će Kalas voditi razgovore u Briselu na najvišem političkom nivou, kao što je to činio i Borelj, ali i da treba očekivati da će imenovati i novog specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine kada Miroslavu Lajčaku istekne mandat.

Johana Dajmel, nezavisna nemačka analitičarka za Zapadni Balkan i Jugoistočnu Evropu ističe da Kalas dolazi iz države koja priznaje Kosovo i da je apelovala na pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Razmena teritorija ponovo na agendi?

– Kaja Kalas je treća žena koja će voditi resor visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Prva značajna razlika u odnosu na njenog prethodnika Borelja jeste ta što dolazi iz države koja priznaje Kosovo, a, drugo, apelovala je na pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine. Ona je glasna kritičarka Rusije i to, takođe, dodaje jednu novu dimenziju koja zahteva dosta upornosti i diplomatskih veština u njenom radu – kaže Dajmel.

Navodi da će Kalas biti suočena sa teškoćama, ne samo kada je reč o odnosu prema državama Evropske unije koje su naklonjene Kremlju, poput Mađarske i Slovačke, već i imajući u vidu “zaokret ka ekstremnoj desnici koji se sada nadvija nad Francuskom”, te u vezi sa podrškom EU Ukrajini i proširenjem Unije.

– Ako usmerimo našu pažnju na Vašington, gde pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima postaje sve izvesnija, Srbija i Kosovo će se, takođe, naći u novom geopolitičkom i bezbednosnom okruženju. Za Kalas to bi moglo da znači i da će se razmena teritorija ponovo naći na agendi – ocenjuje ona.

Dajmel ukazuje da je Briselski dijalog trenutno u zastoju i da mu je potreban novi pristup, pa treba očekivati će Kalas imenovati novog specijalnog predstavnika za dijalog o Kosovu.

– Biće interesantno videti kome će ona dodeliti ovaj zadatak i iz koje države će specijalni predstavnik biti – zaključuje Dajmel.

Nema mesta panici u Srbiji

Igor Novaković, viši saradnik Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), napominje da je nezahvalno unapred prognozirati kakav će biti pristup Kaje Kalas u nastavku razgovora u Briselu na temu Kosova, ali da je vrlo verovatno da ona neće imati u svom fokusu ovaj dijalog, već situaciju sa Rusijom.

– Imajući u vidu da, po svoj prilici, EU trenutno ne može da se dogovori oko Lajčakovog naslednika, moguće je da će doći do neke izmene fokusa, ukoliko se proceni da u bezbednosnom smislu odnos Srbije i Kosova može da pogorša situaciju u regionu. U svakom slučaju, mislim da će specijalni izaslanik biti potreban, jer postoji tehnički deo pregovora, dok bi Kalas za sebe mogla da ostavi najviši politički nivo, kao što je radio i Borelj – ocenjuje on.

Novaković smatra da nema mesta panici u Srbiji, kada je reč o izboru Kaje Kalas za šeficu EU diplomatije, jer se “politike formulišu u institucijama”. Ipak, napominje da ne treba očekivati da će ona biti posebno naklonjena Srbiji u kontekstu odnosa prema Rusiji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here