Printscreen
Direktor CIA Vilijam Berns

Prvi čovek Centralne obaveštajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država nigde ne dolazi slučajno, već za to uvek ima dobar razlog, poručuju analitičari, komentarišući posetu direktora CIA Vilijama Bernsa Sarajevu.

Berns je, podsetimo, juče nekoliko sati boravio u BiH i razgovarao sa direktorom Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) Almirom Džuvom, članovima Predsedništva BiH, kao i ministrom inostranih poslova Elmedinom Konakovićem.

Detalji sa tih sastanaka, održanih iza zatvorenih vrata, ostali su nepoznati, ali, sudeći prema izjavama stručnjaka, Vašington svog visokorangiranog službenika nikada i nigde ne šalje slučajno. Međutim, mišljenja su podeljena kada je reč o suštinskim motivima posete.

– Njegova poseta znači da stanje u zemlji nije dobro. Mislim da direktor CIA nije došao zbog političkih pitanja, nego iz bezbednosnih razloga. Direktor CIA ne šalje političke poruke – rekao je za “Nezavisne novine” Nermin Pećanac, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prema njegovim rečima, Berns definitivno dobro zna šta se dešava u BiH.

– Ja volim što je došao, jer bezbednosna situacija u BiH i okruženju stvarno nije dobra. On nikad ne dolazi tamo gde je sve savršeno. Došao je jer imamo problema, da podeli neka saznanja bezbednosne prirode. Definitivno neko mora da se zabrine što je on došao, a poštenim ljudima treba da bude drago zbog ove posete – istakao je Pećanac.

Safet Mušić, stručnjak za bezbednost, podseća da su visoki funkcioneri CIA i prethodnih godina dolazili u službene posete BiH, što govori o postojanju kontinuiteta obaveštajnog interesa za stanje u BiH i regionu.

– S druge strane, neupitna je moć prvog čoveka CIA u svetskim razmerama. Ilustracija te moći mogla se videti i na nedavnim sastancima na kojima se pregovaralo o primirju u Gazi, kada su učesnici sastanka bili direktor CIA i šef Mosada, a ostali učesnici su bili predsednici država ili ministri spoljnih poslova. Tako da se poseta može smatrati i kao određena poruka u smislu značaja očuvanja mira na ovom prostoru, jer pretpostavka je da obaveštajne procene govore da je, osim regiona Bliskog istoka, i region zapadnog Balkana jedan od onih sa potencijalom za nasilje, pa i sukobe – kaže Mušić za “Nezavisne novine”.

Novinar Dejan Šajinović kaže da Berns ima posebno poverenje američkog predsednika Džoa Bajdena i sigurno u Sarajevo nije došao na svoju ruku ili radi turističkog obilaska bh. znamenitosti.

Sasvim sigurno, dodaje Šajinović, Berns nije došao ni radi uobičajene razmene između obaveštajnih agencija, jer takve stvari obično obavlja služba Ambasade SAD ili ako je potreban lični dolazak, onda dođe nižerangirani službenik CIA.

– Iz njegovih prošlih poseta svjetskim metropolama možemo reći da je iza njih uvek sledila neka značajna akcija Sjedinjenih Država. Šta je bilo u ovom konkretnom slučaju, sigurno ćemo saznati za nekoliko sedmica ili meseci. Znajući kakva je politika SAD generalno prema BiH i zapadnom Balkanu, možemo nagađati da bi se moglo raditi o suzbijanju ruskog ili kineskog uticaja u BiH i uklanjanju prepreka na trasi BiH prema zapadu – istakao je Šajinović.

Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je borba protiv terorizma obaveza celokupnog slobodnog sveta i u tom kontekstu je značajna poseta direktora CIA.

Dodik je istakao da je Srpska posvećena toj borbi i pozdravlja svaku saradnju u toj oblasti.

– Republika Srpska nikad nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika. Ali, Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma – naveo je Dodik.

On je istakao da je BiH zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, te stoga ohrabruje stav Bernsa da odgovornost za funkcionisanje zemlje leži na svim etničkim zajednicama.

1 COMMENT

  1. Skriva podrsku Dodiku za sledece izbore,jer ce ga ponovo podrzati vec su se tri puta tajno sastali u Srajevu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here