Tanjug/AP

Nakon upada na teritoriju Rusije, ukrajinska vojska preuzela je kontrolu nad nekim selima, uzela stotine ljudi za zatvorenike i naterala desetine hiljada civila da se evakuišu, u najvećem napadu na Rusiju od Drugog svetskog rata.

Posle više od nedelju dana borbi, ruska vojska i dalje pokušava da potisne ukrajinske snage, prenosi Glas Amerike.

Zbog čega je delovalo da je ruska vojska nepripremljena?

Ruske oblasti Kursk, Brijansk i Belgorod dele granicu dugu 1.160 kilometara sa Ukrajinom, od toga Kursk ima granicu dugu 245 kilometara.

Porozna granica i manjak ljudi

Ta granica imala je samo simboličku odbranu kada je počeo rat u Ukrajini 2022. Od tada je odbrana ojačana, postavljeni su kontrolni punktovi na glavnim putevima i utvrđenja na drugim mestima, ali čvrsta odbrana granice ostala je težak zadatak.

Vojno najsposobnije ruske snage bore se u istočnoj Ukrajini, gde se bitke vode na nekoliko mesta. Moskva koristi te pozicije da lansira rakete i vazdušne udare na ukrajinsku teritoriju, ali na njima nema dovoljno pešadije.

Zbog porozne granice i manjka ljudi, pro-kijevski komandosi koji su se borili sa ukrajinskim snagama, ranije su upadali u Belgorod i Brijansk.

Ruski dronovi, oprema za nadzor i obaveštajni kapaciteti su fokusirani na istočnu Ukrajinu, što je takođe pomoglo Kijevu da provuče svoju vojsku preko granice u Rusiju, kroz guste šume.

Penzionisani general Andrej Guruljev, član ruske Dume, kritikovao je vojsku jer nije zaštitila granicu.

– Nažalost, snage koje su štitile granicu nisu imale svoje obaveštajne izvore. Nikom se ne dopada istina izneta u izveštajima, svi uvek žele da čuju da je sve u redu – rekao je Guruljev.

“Rusi slabo reaguju u dinamičnim situacijama”

Ukrajinskim snagama koje su upale na teritoriju Rusije, za taj plan je rečeno navodno samo dan ranije. I to je u velikoj suprotnosti sa prošlom kontraofanzivom o kojoj je Kijev otvoreno diskutovao. Ta vojna akcija je propala, a ukrajinska vojska se povlačila po ruskim minskim poljima dok su ih gađali artiljerijom i dronovima.

Takvih prepreka nije bilo prilikom ulaska u Kursk.

“Mehanizovane jedinice opremljene za borbu su lako savladale slabo naoružane ruske graničare i male pešadijske grupe. Stotine su odvedene kao zatvorenici”, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske snage prodrle su dublje u tu oblast, gde je otpor bio veoma slab, a nastali su haos i panika.

Ta operacija ličila je na kontraofanzivu u septembru 2022. kada su ukrajinske snage vratile kontrolu nad delom Harkovske oblasti i iskoristile manjak ruskih vojnika i slabija utvrđenja na toj teritoriji.

General Oleksandr Sirski, koji je predvodio akciju u Harkovu, sada je glavni komandant ukrajinskih snaga. Ruska vojska u Kursku odgovara generalu Aleksandru Lapinu, komandantu snaga u Harkovu 2022, koji je kritikovan zbog tog debakla. Ali, njegove veze sa šefom Generalštaba Valerijem Gerasimovom su mu omogućile da ostane u vojsci i dobije unapređenje, piše Glas Amerike.

Zauzeto 1.000 kvadratnih kilometara?

Sirski kaže da su ukrajinske snage zauzele oko 1.000 kilometara kvadratnih teritorije u oblasti Kurska, ali nije moguće nezavisno potvrditi tu informaciju.

Ruska vojska se u početku oslanjala na avione i helikoptere u pokušaju da zaustavi upad. Jedan helikopter je oboren, a još jedan je oštećen.

U isto vreme, Moskva je dovela pojačanje koje je usporilo napredovanje Ukrajine, ali nije uspela da potpuno zaustavi kretanje snaga kroz guste šume.

– Deluje da Rusija slabo reaguje u ovako dinamičnim situacijama. Mnogo joj bolje ide kada ima pripremljenu odbranu, fiksirane linije, poziciono ratovanje – kaže analitičar Majkl Kofman iz Karnegi zadužbine. Dodaje da ruski rezervisti u Kursku nemaju iskustva u borbi i da imaju probleme u međusobnoj koordinaciji.

Ukrajinci uništili još jedan most

– Ukrajinske snage koje deluju u ruskoj Kurskoj oblasti uništile su drugi ključni most – saopštio je komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Mikola Oleščuk.

U postu na Telegramu Oleščuk je objavio video koji prikazuje, kako je rekao, “precizan” vazdušni udar na strukturu. Mediji navode da je reč o mostu preko reke Sejm, u blizini Zvanoe. Takođe se navodi da su napadu korišteni projektili HIMARS. To je drugi most koji su ukrajinske snage uništile u Kurskoj oblasti od početka napada na tu rusku oblast 6. avgusta.

3 COMMENTS

  1. Kroz Rusku granicu moze svako da udje, i kao turista, vernik ili osvajac….Samo kroz vekove odzvanja drugo pitanje, kako se ko, preko nje vraca?!?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here