pixabay.com

Poznato je da psi manje jedu kada su pod stresom.

Iako su prethodna istraživanja već dokazala da psi osećaju stres u ljudskom znoju, naučnici sa Univerziteta u Bristolu su u novoj studiji otkrili da psi imaju emocionalne reakcije na taj stres, prenosi „Live Science“.

U istraživanju koje je sproveo Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Bristolu učestvovalo je 18 pasa različitih rasa, njihovi vlasnici i 11 volontera koji nisu poznavali ove pse. Volonteri su bili izloženi stresnim aktivnostima, poput javnog nastupa, a naučnici su sakupljali uzorke njihovog znoja na komadu tkanine.

Učesnici su zatim radili vežbe opuštanja i gledali opuštajuće video zapise, nakon čega su istraživači prikupili nove uzorke. Na kraju su u istraživanju korišćeni uzorci znoja tri volontera.

Reakcija pasa na miris koji se luči kada je čovek pod stresom?

Psi koji su učestvovali u istraživanju podeljeni su u tri grupe i morali su da pomirišu uzorak znoja jednog od volontera. Ali naučnici su prvo naučili pse da će u prostoriji biti dve činije. U jednoj činiji, koja je bila na lako vidljivom mestu, bila je poslastica, a u drugoj, do koje je bilo malo teže doći, nije.

Za razliku od pasa koji su namirisali čistu tkaninu ili tkaninu sa uzorkom znoja opuštene osobe, psi koji su osetili znoj osobe pod stresom su manje verovatno pristupili skrivenoj posudi.

Naučnici tvrde da su psi ređe prilazili skrivenoj činiji jer su se osećali pesimistično i pretpostavljali da unutra neće biti poslastica. Prethodna istraživanja su pokazala da se psi koji očekuju negativan ishod osećaju loše.

Rezultati istraživanja ukazuju da su psi koji su sa osobama koje su pod stresom pesimističniji i očekuju negativan ishod u neizvesnim situacijama, što utiče na njihovo donošenje odluka.

– Hiljadama godina, psi su učili da žive sa nama, a veliki deo njihove evolucije odvijao se zajedno sa nama. I ljudi i psi su društvena bića, a među nama postoji emocionalna kontaminacija – rekao je vođa istraživanja Toe Par-Kortes.

On je dodao da „mogućnost da osete da je drugi član čopora pod stresom je verovatno bila korisna jer ih je to upozorilo na pretnju koju je već otkrio drugi član grupe.

Stres smanjuje apetit

S druge strane, Ketrin A. Hupt, profesorka na Univerzitetu Kornel, koja nije bila uključena u istraživanje, tvrdi da psi nisu tražili drugu činiju jer im je stres možda smanjio apetit. Poznato je da psi manje jedu kada su pod stresom.

– To možda neće uticati na njihovo donošenje odluka, već na promenu njihove motivacije za hranom – rekla je Hupt i dodala da „to ima smisla jer, kada ste pod velikim stresom, niste toliko zainteresovani za tu poslasticu“.

Ona je takođe rekla da ovo istraživanje pokazuje da se empatija psa, pored vizuelnih i verbalnih signala, zasniva i na mirisu. Osim toga, zanima je kako bi psi reagovali na veći stres.

– Ako psi ovako reaguju na blagi stres, pitam se kako bi reagovali na nešto ozbiljnije, poput predstojećeg tornada, ili neke veće katastrofe – rekla je Hupt i konstatovala da bi neko očekivao da pas bude još osetljiviji na stvarnu pretnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here