Kako je stvarana istorija Beograda

0

 

Ukrštanjem hronologije života autorovih predaka sa živim tkivom grada, izložba ima cilj da ostvari potragu ka mestu gde se lično i kolektivno susreću i da istraži te tačke dodira, kao i uticaje koje jedno na drugo ostvaruju.

 

Ideja o grupaciji skulptura od kamena (mermer i granit) u kombinaciji sa skulpturama u kamenu livenih u kliritu, predstavlja metaforu na drevna svetilišta, hramove u kojima se rasporedom i oblikom građevina, zatvarao sakralni krug i dosezalo do duhovne, energetske i arhitetktonske celine.

 

Monolitski izgled skulptura ima za cilj da progovori o minulim epohama, spajajući vreme koje je prošlo i ono koje je ispred nas. Simboli zarobljeni u kliritu govore jezikom artefakata, a raspored skulptura u prostoru objedinjuje njihove energije i otvara ih ka spoljnjem svetu.

 

Na taj način se, na vizuelnom planu, uspostavlja most između vremena prošlog i vremena sadašnjeg i omogućava posetiocima izložbe da odgonetnu sopstveni istorijski i vremenski kod.

 

Preplitanje arhivske (filmske) građe sa snimnjenim materijalom, artefakti porodične hronologije u suočavanju sa urbanim znamenjima grada, okosnica je filma koji prati izložbu.

 

Novica Babović, svestrani stvaralac

 

Novica Babović je rođen 1967.god. u Zemunu. Multimedijalnim stvaralaštvom, filmom i skulpturom se bavi od 1995.godine, istražujući različite medije i tehnike.

 

Osavremenjivanje kulturne i naučne baštine kroz multimedijalno i likovno stvaralaštvo, zauzima centralno mesto njegovog rada.

 

Autor je oko 50 dokumentarnih i dramskih emisija (Andrej Tarkovski, Bela Hamvaš, Milutin Milanković, Mihailo P. Alas, Ostrog, Sent Andreja, Studenica……).

 

Autor je dvojezičnog multimedijalnog CD rom izdanja o životu i radu Mihaila Petrovića Alasa.

 

Pisao je za publikacije u okviru Dana evropske baštine – "Voda-smisao trajanja" ( izdavač: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Društvo konzervatora Srbije, 2004.god.)

 

Tokom rada istraživao je mogućnosti objekata-skulptura, realizovanih od netipičnog materijala-klirita

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here