pixabay.com
Pravi saveti za gejmere

Ako primetite da vaš računar usporava tokom igranja, možda je vreme da dodate još memorije. Gaming radna memorija, ili RAM (Random Access Memory), je bazična za gejmere koji žele brže i fluidnije iskustvo.

Svaki ozbiljan gejmer bi trebalo da ima barem 8 GB DDR3 RAM-a kako bi poboljšao performanse. Veći RAM poboljšava odziv sistema i povećava broj frejmova po sekundi. Koliko vam RAM-a zapravo treba zavisi od vrste igara koje igrate i da li planirate da pokrećete druge aplikacije istovremeno.

Kako RAM funkcioniše i zašto je bitan za gaming?

Brza memorija računara koja pomaže da sve informacije budu pri ruci dok radite je RAM memorija. Dok su SSD i HDD dugoročna skladišta za podatke, RAM je tu da privremeno čuva informacije između procesora i ovih komponenti.

Kada pokrenete igru, vaš računar učitava sve važne podatke u radnu memoriju, što omogućava brži pristup. Ako bi računar stalno morao da se oslanja na SSD ili HDD, sve bi bilo sporije i manje efikasno.

Dovoljna količina RAM-a smanjuje potrebu za stalnim prebacivanjem podataka između memorije i skladišta, a rezultat toga je brži odziv igara i aplikacija.

Koja RAM memorija ide uz vašu matičnu ploču?

Pre nego što se upustite u razmatranje kapaciteta i brzine RAM-a, prvo proverite da li je RAM kompatibilan sa vašom matičnom pločom i procesorom. Ako odaberete pogrešan tip, jednostavno neće raditi, a RAM sa neodgovarajućim specifikacijama može da vas razočara u performansama.

RAM dolazi u obliku modula koji se smeštaju u slotove za memoriju na matičnoj ploči. Ako RAM nije kompatibilan sa vašim sistemom, ili se neće uklopiti, ili će raditi sa problemima.

Savremene matične ploče obično podržavaju DDR4 RAM. Važno je napomenuti da se DDR4 ne može zameniti sa DDR3, starijom generacijom SDRAM-a. Ove vrste nisu međusobno zamenljive, tako da ne možete, na primer, staviti 8GB DDR3 umesto 16GB DDR4.

Koliko RAM-a vam zaista treba za gejming?

Koliko RAM-a je potrebno za igranje zavisi od igara koje planirate da igrate. Svaka igra ima svoje zahteve, pa je važno da proverite minimalne sistemske specifikacije koje postavljaju developeri.

Međutim, samo ispunjavanje minimalnih zahteva neće vam pružiti najbolje iskustvo. Čak i ako pokrenete igru, može doći do niskih brzina frejmova i uopšte loših performansi.

Većina developera savetuje određene kapacitete RAM-a u “preporučenim zahtevima”, a neki ističu i “visoke” ili “ultra-visoke” opcije za postizanje maksimalnih performansi.

Šta utiče na količinu memorije potrebne za gejming?

Količina RAM-a koja vam treba za igranje ne zavisi samo od igara koje planirate da igrate, već i od toga koliko imate drugih aplikacija otvorenih.

Na primer, neki igrači mogu da se snalaze s 8 GB za starije igre, ali ako se opredelite za modernije naslove, 16 GB će značajno poboljšati vaš doživljaj igre.

A šta je s aplikacijama koje rade u pozadini, poput Discord-a ili Chrome-a? U tom slučaju, možda ćete želeti da razmislite o 32 GB. Iako se 32 GB može činiti kao previše, dodatna memorija može stvarno unaprediti performanse, što objašnjava zašto mnogi gejmeri ulažu više u sisteme sa 32 GB, 48 GB ili čak 64 GB RAM-a.

Koliko brzine RAM memorije vam treba za gejming?

Kada birate RAM memoriju, važno je da pronađete dobar balans između kapaciteta i brzine. Na primer, 32 GB spore RAM memorije nije najbolja opcija, ali ni memorije sa brzinom od 4 GB neće učiniti čuda. DDR4 RAM počinje od oko 1600 MHz, ali danas se to već smatra sporim.

Za gejming, koristiće vam brža RAM memorija, iako neće doneti drastičnu razliku kao što bi to uradila nadogradnja procesora ili grafičke kartice. Ipak, može da poboljšate performanse igara i povećati broj frejmova u sekundi, o čemu svakako vredi razmisliti.

Da li je brža RAM memoija isplativa za igre i sistem?

Pitanje performansi zavisi od igre do igre: neki naslovi pružaju značajan napredak, dok se kod drugih razlika gotovo i ne primećuje. Pre nego što se odlučite za nadogradnju na noviju tehnologiju, pogledajte rezultate testova kako biste videli koliko se povećava broj frejmova u sekundi.

Brža RAM memorija može povećati frejmove, poboljšati stabilnost performansi i skratiti vreme podizanja sistema. Takođe, razmislite o budućim potrebama — kako se zahtevi novih igara povećavaju, može biti korisno imati malo više RAM-a.

Na kraju, proverite mogućnosti nadogradnje svog računara. Većina desktop i laptop modela koristi RAM u paru i ima dva ili četiri memorijska slota. Zato je najbolje da birate komplete koji će vam osigurati maksimalne performanse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here