EPA/Stephanie Lecocq
Novi generalni sekretar NATO Mark Rute

NATO će nastaviti da bude angažovan na Zapadnom Balkanu i nakon što Holanđanin Mark Rute uskoro nasledi Norvežanina Jensa Stoltenberga na funkciji generalnog sekretara Alijanse, ocenjujuju stručnjaci za bezbednosnu politiku.

Istovremeno, sagovornici za “European Western Balkans” ističu da ne treba očekivati da će se NATO tokom Ruteovog mandata širiti prijemom novih članica iz ovog regiona.

Franc-Lotar Altman, nezavisni nemački akademik i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, kaže za EWB da će Mark Rute “pre biti kopija nego pandan Stoltenberga”. Kako objašnjava, Rute “snažno podržava Ukrajinu” i intenzivno će motriti na “pokušaje Rusije da oslabi veze koje EU i NATO imaju na Balkanu, naročito u Srbiji i Republici Srpskoj”.

– On će veoma pažljivo pratiti kako se (mađarski premijer Viktor) Orban, za koga ne krije da mu se ne dopada, kao i (slovački premijer Roberto) Fico, ponašaju prema južnom susedstvu, a naročito prema EU i NATO. On će negde u mislima imati loša sećanja na skandalozno nereagovanje holandskog kontigenta u Srebrenici, pa je moguće da će posvetiti više pažnje Bakanu i težiti većem angažovanju NATO u ovom regionu, ali ne i sa Srbijom. Srbija nije konstruktivan i pouzdan partner već rizičan igrač za NATO i EU – tvrdi Altman.

Profesor ukazuje da je Rute poznat kao “izuzetno diplomatski vešt političar, koji govori učtivo i prijateljski, ali ima jasne stavove”.

– Moramo imati na umu da Holanđani, baš kao ni Francuzi, nisu veliki zagovornici širenja EU ni NATO – ističe Franc-Lotar Altman.

Za razliku od Altmana, Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), konstatuje za EWB, da “neće biti nikakve promene” u načinu na koji se NATO odnosi prema Zapadnom Balkanu, i da će se partnerska saradnja sa Srbijom nastaviti.

– Generalni sekretar je međunarodni službenik, a mnogo je važniji strateški kontekst. Balkan će biti na spisku regiona gde NATO ima svoje operacije, prvenstveno misiju Kfor na Kosovu i nastaviće da se podržava misija EU ALTHEA u Bosni i Hercegovini. Takođe će se nastaviti trenutni partnerski programi saradnje sa Srbijom, a ne očekujem nove članice u vidu Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova – precizira Vuksanović.

Vuksanović ocenjuje da će Rute “nastaviti da naglašava iste teme na Balkanu, ponekad pominjati Rusiju kao destabilišući faktor, ali ponašanje NATO na Balkanu će mnogo više biti diktirano bezbednosnom situacijom na terenu, prvenstveno na lokacijama kao što je sever Kosova, nego time koja osoba vrši funkciju generalnog sekretara”.

Imenovanje odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea na čelnu poziciju u Alijansi postalo je sigurno nakon što su njegovu kandidaturu prošle nedelje podržale sve države članice NATO. Prethodno je rumunski predsednik Klaus Johanis povukao kandidaturu za funkciju generalnog sekretara. Mandat aktuelnog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga ističe 1. oktobra. I dalje nije obelodanjen datum kada će Rute i zvanično biti izabran na tu poziciju.

Jens Stoltenberg (65), bivši norveški premijer, nalazi se na čelu Alijanse od 2014. godine. Služio je dva puna mandata, koji su nekoliko puta produžavani.

Mark Rute (57) poznat je kao liberalni političar koji ima najduži premijerski “staž” u Holandiji. Slovi za radoholika, jednog od najoštrijih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina i najvećih zagovornika pružanja podrške Ukrajini. Prema Ruteovom mišljenju, poraz Moskve na bojnom polju “od najveće je važnosti za obezbeđivanje mira u Evropi”.

2 COMMENTS

  1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here