pixabay.com

Psi su veoma simpatična stvorenja – razvijaju duboku vezu sa svojim vlasnicima, često nas uče druženju i ljubavi, više nego što smo ikad očekivali.

U svim fazama života vlasnika, kućni ljubimci mogu imati veoma različite uloge; dok društvo može biti osnovna tema života sa kućnim ljubimcima, deljenje života sa životinjom može imati veći, konkretniji uticaj u zavisnosti od vašeg uzrasta i potreba.

Psi su veoma simpatična stvorenja – razvijaju duboku vezu sa svojim vlasnicima, često nas uče druženju i ljubavi, više nego što smo ikad očekivali.

Ali, i psi pokazuju posebnu naklonost prema deci, oni će otići kilometrima daleko da ih zaštite po svaku cenu. A sada, istraživanja ukazuju na to da odrastanje sa psom može imati opipljiv, pozitivan uticaj na zdravlje i sreću dece.

Prema studiji koju je sprovela Američka akademija za pedijatriju, deca koja žive u domovima sa psima (i mačkama) su zdravija na nekoliko načina:

„Deca koja ranije dolaze u kontakt sa psima izgleda imaju manje respiratornih infektivnih simptoma i bolesti, posebno zapaljenje uha i manje antibiotika“.

Suživot sa psima jača otpornost na infekcije, a sličan rezultat se vidi i kod domaćih mačaka.

„Mačke su takođe pokazale zaštitni efekat na dojenčad, ali ne tako snažno kao psi.“

Slično, istraživanje sa Odeljenja za pedijatriju Univerziteta u Viskonsinu otkrilo je da „izloženost travi u detinjstvu – posebno u vreme rođenja – zapravo može uticati na razvoj imuniteta deteta i smanjiti verovatnoću određenih alergijskih bolesti“, kao što su ekcem i astma.

Pored koristi za fizičko zdravlje, rana socijalizacija sa psima može pomoći deci da nauče o brizi i saosećanju i razviju empatiju i odgovornost i saosećanje prema živim bićima u smislu sreće i mentalnog zdravlja. Veruje se da životinje poboljšavaju emocionalno blagostanje svojih vlasnika i smanjuju verovatnoću stresa i anksioznosti – čak i kod dece.

„Imati psa kao kućnog ljubimca povezano je sa smanjenom verovatnoćom anksioznosti u detinjstvu“, zaključili su istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here