EPA-EFE/Miguel Angel Molina
Kaja Kalas

Branka Latinović iz Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji izjavila je da predlogom da Kaja Kalas bude nova visoka predstavnica EU za spoljnu politiku pokazuje kontinuitet politike EU u vezi sa Rusijom, kao i da očekuje da će ona tražiti veću efikasnost dijaloga Beograda i Prištine.

Posle izbora za Evropski parlament, Ursula fon der Lajen predložena je za drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, premijerka Estonije Kaja Kalas za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, a Antonio Košta, bivši premijer Portugalije, izabran je za predsednika Evropskog saveta.

– Ono što je pre svega novo u ovoj postavci je Kaja Kalas. To je neki paket aranžman, kako je to naveo “Politiko” i još neki portali, u izboru novih, tj. starih ličnosti koje će u narednom periodu voditi EU u kojem se vodilo računa o tri kriterijuma. To su geografski, politički i ono što mi zovemo rodna ravnopravnost – rekla je Branka Latinović.

On je dodala da izborom Kalasove za visoku predstavnicu za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU šalje poruku Rusiji, a to je nastavak kontinuiteta politike EU prema toj državi.

– Bezbednost i odbrana su dva segmenta na kojima će Kaja Kalas intenzivno raditi. Od nje će se očekivati nova rešenja i novi predlozi ne samo u vezi sa Ukrajinom, nego i u vezi sa jačanjem vojnih kapaciteta država članica EU. Rat u Ukrajini pokazao da je u Evropi sredinom devedesetih došlo do demilitarizacije… tako da će se raditi na dostizanju potrebnih nivoa odbrane i bezbednosti država članica EU – ističe Latinović

Ona očekuje da će Kalas promeniti pristup dijalogu Beograd – Priština.

– Sigurno treba očekivati da će Kalas tražiti veću dinamiku, efikasnost i poštovanje onog što se dogovori, kao i implemantaciju dogovorenog – rekla je Branka Latinović iz Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here