Vesti
Velika Grupa Drine je pobrala aplauze posetilaca

Utisci sa prvog festivala Folklorne grupe Drina iz Brizbejna, održanog 11. novembra u saradnji sa Srpsko-australijskim centrom u Vilavongu, još uvek se prepričava. Bogat program, veliki broj folklornih i pevačkih grupa u raskošnom šarenilu narodnih nošnji, uveličali su ovaj poseban dan za srpsku zajednicu.

Zadovoljstvo domaćina zbog uspešno organizovane manifestacije za „Vesti“ prenosi Daria Koščica, koreograf Drine.

– Moj san je oduvek bio da organizujemo veliki folklorni festival u Brizbejnu. Drina obično ima folklorno veče, ali želja mi je bila da napravimo nešto drugačije. Imamo mnogo članova i zaista je bilo vreme da se napravi nešto novo – priča Daria.

I zaista, Drina raste iz godine u godinu, pa se tako na festivalu predstavila sa tri grupe – najmlađom srednjom i najstarijom. Pored njih, učestvovali su i gosti iz ostalih društava u Brizbejnu, ali i iz drugih gradova. Takođe, festival je imao internacionalni karakter, jer su se predstavile i grupe iz bugarske i ruske zajednice.

– Od gostiju su nam došli Kosovski božuri i Morava iz Brizbejna, Srpska kulturna akademija iz Gold Kousta, KUD Mlado srce, Mladi četnici i Poletarac iz Srpskog centra Bonirig u Sidneju, kao i jedna bugarska folklorna grupa. Od vokalnih grupa stigli su Srpska škola Sveti Sava iz Vulungabe, grupa Zavičaj iz Vajkola i ruska vokalna grupa Samosveti – kaže naša sagovornica.

Festival je počeo u 11 sati pre podne, a umetnički program je trajao puna tri sata – od 13.00 do 16.00 časova, nakon čega je usledila žurka do kasno u noć.

– Ovo je poseban dan za mene i izuzetno sam počastvovana što smo domaćini ovakvog festivala. Pre pet godina, kada je Drina osnovana, polagala sam velike nade i imala sam velika očekivanja. Znala sam da ćemo zajedno postići velike stvari, imala sam viziju dana kada će Drina biti dobro uspostavljena, profesionalna, ponosna i samouverena plesna grupa, koja će pokazivati svoj talenat i slaviti srpsku kulturu zajedno sa našom zajednicom. Posebno sam razmišljala o danu kada ćemo biti domaćini folklornog festivala, kako bismo mogli da proslavimo naš uspeh i danas se ta vizija ostvarila za mene, za ove divne plesače, a i za našu zajednicu – istakla je Daria prilikom otvaranja festivala.

Ona se tom prilikom zahvalila vrednom timu koji čine Jelena Plaonjević, Biljana Purić, Gordana Draškić, Anita Jelisić i Branka Knežević, kao i članovi Srpsko-australijskog centra.

Prema rečima koreografa Drine, festival bi trebalo da preraste u godišnje dešavanje.

– Očekujemo da će sledeće godine biti više gostiju iz Sidneja, kao i da će nam doći društva i ansambli iz Melburna, Adelajda i Perta. Mi smo ove godine u oktobru gostovali u Grinzborou i rekli su nam da sledeće godine Avala planira da dođe kod nas. Ovog puta smo imali više naših domaćih grupa, ali smo sigurni da će nam doći naše folklorne grupe iz drugih australijskih gradova, što će dodatno uveličati naš festival – istakla je Daria Koščica, dodajući da će se nastaviti saradnja sa Srpsko-australijskim centrom, jer se pokazalo da je to dobitna kombinacija.

Marijana Radinković, Lea Durić, Goga Perić, Jelena Planojević, Anita Jelisić i Sandra Đurić
Sanja Janković, Branka Knežević i Ivana Simić
Deca iz srpske škole Sveti Sava
Srednja grupa Drine
Drugi ansambl Morave na sceni
Mališani Morave iz Brizbejna
Kosovski Božuri iz Crkvene opštine Vajkol
Ženski ansambl Biseri iz Srpske kulturne akademije sa Zlatne Obale
Članice bugarske grupe Zdravec
Mia Butina i Lana Purić iz Drine
Devojčice iz Sidneja

Kroz Srbiju uzduž i popreko

Posetioci Prvog folklornog festivala u Brizbejnu mogli su zaista da uživaju. Mališani iz male grupe Drine predstavili su se kolom iz Kraljeva i naprečac osvojili srca svih gostiju. Mališani su izveli i „Savila se bela loza“, a mala grupa Igre iz Gruže. Srednja grupa Drine odigrala je Igre iz Aleksandrovca, a velika grupa Igre iz okoline Bujanovca i iz Vranjskog polja.

Danijela Jelisić, Tijana Milić, Aleksandra Knežević, Maša Purić i Tamara Jelisić iz grupe Drina

Gosti su uveličali folklorni program igrama iz svih krajeva Srbije, a mogle su da se čuju najrazličitije srpske, ruske i bugarske pesme. Izvođenjem Starog Čačka program Prvog festivala zajednički su zatvorile srednja i velika grupa Drine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here