ATRAKCIJA: Učesnici vole raskoš

Od svih dvoraca u dolini Loare u centralnoj Francuskoj Amboaz je poseban. Ne samo što spada u najomiljenije turističke lokacije i što je zaštitni znak istoimenog grada, već što jedini i sada ima kralja i dvorjane. I to tokom celog leta, u okviru projekta La Profeti – teatar na otvorenom.

To je zvučna i svetlosna predstava u kraljevskom zamku koja 22 dana i večeri nudi nesvakidašnje spektakle. Meštani ovog malog grada na obali Loare oblače srednjovekovne kostime, biraju uloge i muzikom, pričom i plesom se vraćaju u srednji vek.

Plemstvo na balu

Građani postaju kraljevi, plemići, dvorjani. I svake godine imaju pravo da načine novi izbor. Učestvuju čitave porodice, a ne kriju da je za sve njih to uvek novo uzbuđenje, pa se trude da budu na visini zadatka ako glume, na primer, kralja ili njegove najbliže srodnike. Žene su oduševljene prelepim renesansnim kostimima jer se, kažu, osećaju – raskošno.

NOVI ŽIVOT: Svako ima svoju ulogu

Najveći deo teatra je na otvorenom u prostranom vrtu dvorca, ali su učesnicima na raspolaganju i neke od prostorija Amboaza. Običaj je da se pije vino iz ovog dela Francuske, a iskusne kuvarice preorijentišu se na srednji vek, pa spreme neke od specijaliteta iz tog vremena. Inače, cela predstava i kostimografija posvećeni su samo životu na dvoru u vreme vladavine kralja Fransoa Prvog, jer je tada Amboaz doživeo svoj procvat.

LEPOTA: Dvorac Amboaz

Istorija ovog srednjovekovnog zamka vezuje se baš za ovog francuskog kralja. Fransoa Prvi od detinjstva je živeo tu, a godine 1515. u dvorac je doveo Leonarda da Vinčija, koji će ovom lepom zdanju doneti svetsku slavu. Leonardo je u Amboazu proveo poslednje tri godine života, a kralj Fransoa mu je poklonio imanje i maleni zamak Klo Lise (danas Da Vinčijev muzej). Iako je zamak bio samo kilometar udaljen od njegove rezidencije, kralj je tražio da se napravi podzemni prolaz kako bi u svakom trenutku mogao da prati rad čuvenog italijanskog umetnika. Leonardo je sahranjen u kapeli dvorca Amboaz, a njegova bista danas krasi vrt dvorca.

Kad je Fransoa Prvi umro, u dvorac je došao Anri Drugi sa suprugom Katarinom Mediči. Kroz istoriju su se u ovom dvorcu odvijali najzanimljiviji i najvažniji događaji vezani za težak život francuskih kraljeva, pa je s pravom ovaj spomenik renesanse pod zaštitom Uneska.

Istorija u malom

Teatar na otvorenom u kraljevskom dvorcu Amboaz traje skoro četiri decenije. Ove godine vrata za posetioce otvorio je 12. jula i trajaće do 30. avgusta. Kostimirani građani zabavljaju i sebe i druge na terasama kraljevskog zamka, u odajama i vrtovima, a sve je propraćeno izložbom. Oni koji su bili nekoliko puta kažu da je svake godine teatar novo iskustvo i prava istorija u malom ovog živopisnog dvorca.

Igra svetlosti

La Profeti sadrži i igru svetlosti, originalnu kreaciju Demijena Fontena, mladog kompozitora i reditelja, a koliko je projekat zanimljiv pokazuje i da je pet puta nagrađen na Festivalu svetlosti u Lionu. Inače, njegova večernja predstava za sat i 15 minuta publiku vodi kroz optičke iluzije u interakciji sa igrom glumaca i statista na sceni.

Studenti rado pomažu

Studentska tajna

Tajna Amboaza (Secret d”Amboise) je udruženje studenata koji promovišu kraljevski dvorac, a naročito sva kulturna dešavanja u njemu, pa i teatar na otvorenom tokom leta. Ideju su pokrenuli studenti glume, ali su se priključili i ostali akademci iz cele Francuske. Koliko im se svideo projekat govori i podatak da i sami kostimirani učestvuju u podeli uloga.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here