Jugoslaviju u srcima nose

0

Puna sala u Severnom Dandenongu

Prošle subote, ipak, činilo se kao da su se makar na nekoliko sati rasplamtale u srcima više od 250 posetilaca, tokom proslave Dana Republike u Severnom Dandenongu. Poštovaoci nekadašnje SFRJ, okupili su se kako bi obeležili njen 66. rođendan i 29. novembar, koji je za njih simbolizovao zajedništvo, bratstvo i jedinstvo.
 

Članovi Jugoslovenskog radničkog centra "Bratstvo – Jedinstvo" u Melburnu, već tri decenije se trude da očuvaju uspomene na zemlju koja je odavno izbrisana sa geografskih karata. I sami su bili iznenađeni subotnjom posetom, u njihovoj sali Menzis hol, gde se tražila karta više. Tamo su im se pridružili gosti i iz udaljenog Džilonga, unutrašnjosti Viktorije i predstavnici Bosansko-hercegovačkog centra.
 

Poštovanje

"Jugoslavija mi je dala život, usadila nešto ljudsko u meni, naučila ma je da poštujem sve ljude bez ozbira na njihovu veru i naciju", kaže Stevan Doboš koji sa suprugom Mirom i prijateljima došao na zabavu.
Kao i mnogim posetiocima, bilo mu je teško da objasni zašto više nema otadžbinu.
"Nikada se neću odreći Jugoslavije. Ti koji su se odrekli naše Jugoslavije, pitajte ih, da li sada žive bolje, ili su živeli lepše u staroj državi", poručje Doboš.

"Ljubav prema Jugoslaviji ne broji se količinom posetilaca, već po onome što čovek večno nosi u svom srcu. Radnički centar "Brastvo – Jedinstvo" pružio je ruku prijateljstva, ostaćemo uvek prijatelji svima, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Važno nam je da je čovek i poštuje ono što je nekada bilo – veliku zemlju i dobar i pošten narod", veli Nijaz Šubara Zukić, predsednik društva.
 

Posle strašnog rata i nemaštine koja je zavladala na prostoru bivše Jugoslavije, dodaje Nijaz, danas se mnogi sa setom sećaju zemlje u kojoj su srećno živeli.
 

"Budi se svest naroda, teško je zamisliti da je naša Jugoslavija podeljena. Danas nema slobode među narodima. Nastale su nove države, najorganizovanija radnička klasa je uništena, brastvo i jedinstvo razbijeni. Stvorena je netrpeljivost, mržnja. To su osetili mnogi napuštajući kućni prag i sada su rasuti po celom svetu. Neka naša večerašnja zabava mnogima da podstrek, jer još ima ljudi koji u srcima iskreno nose svoju Jugoslaviju", poručuje Nijaz.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 3. 12.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here