Kosovo online
Vladislav Jovanović

Saradnja Srbije i Turske važna je za obe zemlje – Srbija je Turskoj važna zbog ulaska u Evropu, a Turska je zemlja od uticaja i veoma je važno da imamo dobre odnose sa tom državom, rekao je za RTS nekadašnji ambasador u Turskoj i šef diplomatije Vladislav Jovanović.

Naglašava da Turska ima uticaj na Balkanu i na Bliskom istoku, ali i u Rusiji i da je vrlo važno da Srbija ima dobre kontakte sa takvom zemljom.

Kada je reč o vojnoj saradnji, iako Beograd Ankari zamera što je priznala Kosovo i počela da im isporučuje oružje, to ne treba da bude ograničavajući faktor za saradnju, jer bi razvijanjem saradnje i na tom planu devalvirali te poteze prema Prištini.

I pored istorijskih veza Turske sa Albancima, bivši šef diplomatije smatra da će i Turska kao i SAD shvatiti da joj je značajnija saradnja sa Srbijom. Podseća i na pitanje Kurda za koje kaže da Srbija ništa nije učinila da Turskoj oteža na tom pitanju.

– Turska ima mnogo veću teritoriju koja ima separatističke ambicije nego što je to Kosovo, i verujem da će se oni vremenom distancirati od Kosova – rekao je Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here