Još trojica Srba optuženi za Srebrenicu

0

 

U saopštenju se navodi da je optuženica prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optužnica za silovanje Srpkinje

 

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Ćerima Novalića za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva 1992. na području opštine Konjic. U optužnici se navodi se da je Novalić, kao pripadnik Armije BiH, u septembru 1992. sa još jednim neidentfikovanim vojnikom ušao u kuću civila u selu Đepi i silovao jednu ženu uz pretnju da će je "ubiti ukoliko bude vikala". Novalić joj je naredio da se popne na sprat kuće, gde ju je prisilio na seksualni odnos, dok je drugi vojnik ostao sa njenim suprugom u prizemlju, navodi se u optužnici.

 

Jević (53) je nekadašnji pomoćnik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS i komandanta Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina, Đurić (50) je bio komandir Prve čete Centra za obuku Jahorina, a Goran Marković (46) bio je komandir Drugog voda Prve čete Centra za obuku Jahorina.
 

Oni su optuženi da su komandovali svojim jedinicama, djelujući pojedinačno i u dogovoru sa ostalim učesnicima, te da su planirali, naredili, podsticali i učestvovali u realizaciji sistemskog udruženog zločinačkog poduhvata.
 

Jević, Đurić i Marković se u optužnici terete za zločine izvršene u više mesta i lokaliteta, u naselju Budak blizu Potočara, u "Bijeloj kući", u Sandićima u blizini Bratunca, u školi u Bratuncu i u skladištu Kravica.

Optuženi se nalaze u pritvoru, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here