Vesti
Pozivom ABS-a možete zatražiti štampani obrazac za popis

Popis stanovništva i domaćinstava u Australiji zvanično je održan 10. avgusta. Međutim, još nije kasno da oni koji nisu popunili obrazac to učine putem interneta ili štampane kopije formulara, obaveštavaju iz Biroa za statistiku (ABS).

Terenski radnici koji rade na popisu trenutno obilaze lokalne zajednice širom zemlje, kako bi podstakli ljude koji nisu uradili popis da to učine već danas. Oni će dostavljati podsetnike, u skladu sa lokalnim restriktivnim merama zbog kovida.

ABS je javio da je do sada primljeno više od 9,1 miliona popunjenih popisnih upitnika, uključujući onlajn i štampane verzije.

Izvršni direktor ABS-a zadužen za popis Endrju Henderson rekao je da “iako je odziv pozitivan, još ima ljudi koji treba da popune upitnik za popis stanovništva”.

– Bez obzira gde živite – u zgradi, kući ili studentskom domu, popis treba da uradite što pre – kaže Henderson. – Popis može da se uradi onlajn na sajtu www.census.abs.gov.au ili nas pozovite na broj telefona 1800 512 441 da vam pošaljemo papirni obrazac.

Henderson kaže da ne zaboravite da ABS-u pošaljete formular, ukoliko ste ga popunili u papirnoj formi. Potrebno je poslati ga poštom u koverti sa već plaćenom poštarinom koju ste dobili uz obrazac.

– Svaki odgovor na popisu je bitan. Treba da znamo da podaci iz popisa pomažu u planiranju i pružanju ključnih usluga pojedincima, porodicama i zajednicama i stoga pozivamo ljude da još danas popune upitnik za popis stanovništva – naglasio je Henderson.

ABS takođe podseća osobe koje imaju drugo prebivalište – investicionu nekretninu, kuću ili apartman za odmor – da ih obaveste da li je objekat bio prazan na veče popisa, 10. avgusta.

– Proces je jednostavan, prijavite “slobodan ili nenastanjen objekat” preko sajta za popis stanovništva ukoliko je vaša investiciona nekretnina ili kuća za odmor bila prazna na veče popisa – rekao je Henderson.

– Važno je da dobijemo tačan podatak o broju slobodnih i nenastanjenih nekretnina, jer se popisom, osim ljudi, broje i domaćinstva širom Australije.

Prema Zakonu o popisu stanovništva i statističkim podacima iz 1905. godine, u Australiji je popis obavezan i osobe koje odbiju da učestvuju u popisu mogu da budu novčano kažnjene.

Pomoć na srpskom jeziku

Osobama kojima je potrebna pomoć da popune upitnik stoji na raspolaganju niz opcija, uključujući i uputstva na njihovom jeziku o tome kako treba da se popuni upitnik. Instrukcije se mogu pronaći na sajtu www.census.abs.gov.au/serbian.

Takođe, možete da pozovete 1800 512 441, a za pomoć na srpskom pozovite prevodilačku službu (Translating and Interpreting Service – TIS National) na 131 450, gde možete da dobijete informacije o popisnim pitanjima kao i šta treba da uzmete u obzir prilikom davanja odgovora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here