RTRS
Narodna skupština Republike Srpske

Skupština Republike Srpske usvojila je dvotrećinskom većinom Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i zaključke na ovaj dokument sa nedavnog Svesrpskog sabora u Beogradu.

U Skupštini u Banjaluci je konstituisan Parlamentarni forum Republika Srbija – Republika Srpska i usvojen njegov Poslovnik o radu. Taj forum čine delegacije dva parlamenta od po 11 članova. Njih je pozdravio predsednik Skupštine Srpske Nenad Stevandić, ističući da je ovaj forum formiran na zakonskim osnovama i svim njegovim članovima poželeo je srećan rad i uspešnu saradnju.

Član foruma, poslanik u Skupštini Srbije, Milimir Vujadinović je istakao da se 3. jula navršilo 17 godina kako je Parlamentarna skupština BiH ratifikovala Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Srpske koji predviđa i ovaj vid saradnje do koje je, napokon, došlo.

– Srbija u proteklom periodu uložila 110 miliona evra u projekte u Srpskoj, zahvaljujući svom ubrzanom razvoju u svim segmentima – kazao je Vujadinović i naglasio da forum Srbije i Srpske nije usmeren ni protiv koga, kao i da je ova saradnja na korist svih u BiH i regionu.

– Cilj je smirivanje tenzija i saradnja u korist celog regiona – rekao je on.

Koopresedavajuči Dušan Marić je po završetku sednice rekao da je saradnja između RS i Srbije u poslednjih deset godina na visokom nivou.

– Ubeđen sam da će formiranje Parlamentarnog foruma saradnju podići na viši nivo. Rad će biti usklađen sa Dejtonskim sporazumom i nije protiv BiH. Naprotiv, ima prostora za saradnju sa Parlamentarnom skupštinom BiH i Parlamentom FBiH – kazao je Marić.

Napravljen je, kako je rekao koopredsedavajući Igor Žunić, istorijski korak koji je nastavak produbljivanja specijalnih veza Srpske i Srbije.

– Zadovoljan sam što u radu učestvuju i predstavnici druga dva konstitutivna naroda. Nudićemo saradnju, mir i razgovor. Inicijative koje ćemo pokretati neće biti usmerene ni protiv koga – kazao je Žunić.

Predsednik Skupštine Srpske Nenad Stevandić je sa predsednikom Skupštine Srbije u prethodnom sazivu Vladimirom Orlićem, potpisao 20. septembra 2023. godine Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska.

Način rada

Poslovnikom Parlamentarnog foruma uređen je način njegovog rada i delovanja, sastav i ciljevi. Predviđeno je da se sastaje dva puta godišnje u Srbiji i RS, da Biro koji koordinira njegove aktivnosti čine predsednici Skupštine Srpske i Srbije, kao predsednici i zamenici predsednika svake od delegacija. Parlamentarni forum može da usvaja deklaracije i odluke koje dostavlja Veću za saradnju Srbije i Srpske, paralamentima i vladama Srbije i Srpske.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here