JOLDIĆ

0

 

B. Drobnjaković – "Jasenica, antropogeografska ispitivanja", Joldiće je neposredno nakon Prvog svetskog rata zabeležio, osim u Vinči i Stragarima, još i u selu Ovsište. Za familiju našeg čitaoca, sa slavom Lučindan, kaže da su u ovo selo došli iz Vrbice kod Aranđelovca, ne spominjući njihovo dalje poreklo, dok za Joldiće u Stragarima navodi da slave Mitrovdan i da im se predak doselio iz Sjenice u Karađorđevo vreme.
 

U Ovsištu, Joldići su, kao i Jovanovići, grana Jankovića, takođe doseljenih iz Sjenice, u vreme Prvog srpskog ustanka, ali sa slavom Đurđevdan! U Vrbici ih, u vreme Drobnjakovićevih istraživanja, nije bilo i to bi moglo da znači da su se svi iselili ili da su preostali, u međuvremenu, uzeli novo prezime.
 

U svakom slučaju, i na osnovu ovih podataka, moramo priznati da je "slučaj" Joldića, čak u njihovom skoro dvovekovnom zavičaju, komplikovan i zahteva terensko proučavanje.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

 

To što Joldića nema u Sjenici nije muka, jer su preko nje samo prelazili, zadržavala se tek jedna generacija ili dve, ali ih nema ni u Hercegovini, ni sadašnjoj ni Staroj, to jest u Nikšićkoj Župi – odakle bi trebalo da potiču dalji preci g. Milinka, a ni u Crnoj Gori.
Ali ih ima u Bosni, ne samo muslimana, za koje je čitalac čuo i koje je M. Filipović zabeležio u Visokom, već i pravoslavnih Srba – 1882, samo u parohiji Kozarac, kod Prijedora, sa slavom Sv. arhiđakon Stefan.
 

U to vreme, oko Banjaluke su postojale, sigurno ih ima i sada, familije Joldžić, sve od reda sa slavom Sv. Jovan Krstitelj, a jedna, u parohiji Sočanica kod Dervente, slavila je Sv. Stefana, kao Joldići iz okoline Prijedora.
 

Kao što g. Milinko navodi, prezime je turskog porekla, od reči joldaš – kolega, ali A. Škaljaić, u delu "Turcizmi", navodi drugo značenje – drug, u smislu saputnik, pošto jol znači put, staza. Beogradski Dorćol znači raskrsnica četiri puta.
 

Prezime Joldić je zaista moglo da nastane u okolini Nikšića, gde je bilo mnogo muslimana, a Lučindan česta slava. Otuda se neke porodice krenule u Rovca, druge u Bosnu, gde su mnoge primile islam, većinom i preinačile prezime – ili im ga je neko promenio – u Joldžić, jer Turci imaju i reč joldžija/jolđija – putnik. A treće su preko Sjenice stigle u Šumadiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here