Jezik treba učiti od vrtića

0

Škola na tapetu: Sednica Integracionog saveta

 

Predsedavao je prvi gradonačelnik Martin Vajl, a sednici su osim 38 (ima ih 54) članova Integracionog saveta prisustvovali i stručnjaci nadležni za obrazovanje i školstvo.

 

Maternji je zaboravljen

– Maternjem jeziku dece stranaca u Planu obrazovanja nije posvećena dovoljna pažnja, a praktično se ne zna ni gde deca mogu da ga nauče – protestovao je dr Đuzepe Sriglano, koji je zahtevao da se u katalog sa adresama za učenje nemačkog i engleskog uvrste i adrese mesta za učenje maternjih jezika.

Gradonačelnik je naglasio da su školstvo i obrazovanje jedan od prioritetnih zadataka gradske uprave, a podaci u planu su pokazali, da su deca migrantskog porekla, u velikom zaostatku u odnosu na svoje nemačke vršnjake. Kao osnovni uzrok označeno je nedovoljno znanje nemačkog jezika.

 

Tako je rečeno da su deca s jezičkim problemima u 84 odsto deca migracionog porekla. Obrazovna analiza koja je u planu provedena od rođenja deteta do završetka školovanja, ukazala je na potrebu učenja jezika od polaska u vrtić.

 

Statistika

Prema podacima iz 2007. godine, 42 odsto dece stranaca stiče maksimalno osnovno obrazovanje, a 15,1 odsto školovanje napušta i bez završetka osnovne škole. U Planu obrazovanja grada Hanovera, prema istim podacima u ukupnom broju diplomiranih na višim i visokim školama nalazi se i 19,8 stranaca. Podaci se odnose na mlade koji nisu nemački državljani.

Međutim, problem je u tome što ni mnogi roditelji ne znaju nemački i što decu ne šalju u vrtiće. U gradu, kako je naglašeno, trenutno ima 15 vrtića koji jezičko obrazovanje nude i deci i roditeljima, a perspektiva je da se otvaraju porodični centri, kao trajno obrazovno mesto za decu i roditelje s nedovoljnim znanjem nemačkog jezika.

"Nema integracije bez obrazovanja, znanja jezika i ravnopravnog pristupa obrazovnim ustanovama", istakla je Ingrid Tešner, stručni rukovodilac službe za obrazovanje i vaspitanje mladih.

Mnogo se diskutovalo o uvođenju celodnevnih škola, kojih je zbog nedostatka novca trenutno samo 22 odsto. Ipak, planom je predviđeno da do 2013. godine sve osnovne škole u Hanoveru pređu na celodnevni princip rada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here