Jeremić u poseti Briselu

0

Jeremić će se u sedištu EU sastati sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, ministrom inostranih poslova Španije i predsedavajućim Saveta ministara EU Migelom Anhelom Moratinosom i komesarom za proširenje Olijem Renom.

Prema ranijim najavama, Moratinos će na sastanku informisati ministra Jeremića o koracima koje je Španija preduzela povodom kandidature Srbije i o tome kada bi se eventualno zahtev Beograda mogao naći na dnevnom redu Saveta ministara EU.
Očekuje se da će biti reči o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma, odnosima u regionu i reformama koje sprovodi srpska vlada.

Španija je 7. januara obavestila članice EU, tačnije Odbor stalnih ambasadora EU da je Srbija predala kandidaturu i najavila konsultacije sa članicama o tom pitanju.

Zasad je neizvesno kada će se zahtev Srbije naći na dnevnom redu Saveta ministara EU. To bi se, prema procenama diplomata, moglo dogoditi u februaru ili martu, ali i kasnije, u zavisnosti od raspoloženja unutar Unije.

Ambasador Španije Injigo de Palasio Espanja ocenio je da će sastanak u Briselu biti politički dijalog, a ne formalni sastanak. Ambasador je za "Večernje novosti" izjavio da je neizvesno da li će biti zaključka o datumu stavljanja molbe Srbije za status kandidata pred Savet ministara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here