Jeremić: Obnovićemo svetinje na Kosmetu

0

Baština na Kosmetu je srpska, a ne kosovska: Vuk Jeremić

Jeremić je ocenio da je situacija na Kosmetu teška kada je reč o održavanju i očuvanju srpskih svetinja, posebno pošto je bezbroj puta vršen pokušaj kulturnog "čišćenja", te da je najdramatičnije bilo u martu 2004. godine.

 

Obraćajući se na promociji knjige u kojoj su prvi put stručno predstavljeni spomenici kulture sa liste UNESKO-a koji se nalaze u Srbiji, Jeremić je rekao da su od 11 kulturnih spomenika iz Srbije koji se nalaze na UNESKO-voj listi, njih 4 na teritoriji Kosmeta, te da su istovremeno i na listi ugroženih spomenika UNESKO-a.

 

Bradić: Duhovnost donosi lepotu
 

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je da će ovom knjigom u svetu biti predstavljena kulturna baština i identitet Srbije, i dodao da knjiga govori o tome da bez duhovnosti nema ni lepote.

Jeremić je istakao da srpska diplomatija vodi veliku bitku, ne samo za teritorijalnu celovitost Srbije, već i za celovitost sa kulturnog aspekta, podsećajući da je ove godine Srbija uspjela da spreči da se u UNESKO-u srpska kulturna baština na Kosovu proglasi kosovskom.

 

On je rekao da će se ta borba nastaviti i u budućnosti i dodao da će srpski stručnjaci uz novčana sredstva države Srbije, u saradnji sa UN i Savetom Evrope, voditi glavnu reč u obnovi srpskih svetinja na Kosmetu.

 

Jeremić je najavio da će Srbija naredne godine biti domaćin šefova država Evrope na skupu o kulturnoj baštini, ocenjujući da je kultura danas jedno od najmoćnijih oružja u spoljnoj politici, odnosno tzv. "pametno oružje".

 

On je istakao važnost očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta, navodeći da Srbija ne može odstupiti od borbe za prosperitetnu budućnost i članstvo u EU, ali da mora sačuvati svoj identitet, pre svega kulturni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here