EPA-EFE
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je imenovao svog bivšeg pomoćnika za odbranu Patrika Tarnera za višeg predstavnika koji će voditi Predstavništvo NATO-a u Ukrajini (NRU), navodi se na veb-stranici Alijanse.

Tarner će preuzeti tu ulogu u Kijevu u septembru 2024.

– Patrik Tarner donosi godine liderstva i iskustva u tu ulogu. Kao posvećeni javni službenik, on ima dobru reputaciju u postizanju rezultata. Siguran sam da će se istaći u ovoj važnoj ulozi dok NATO nastavlja da pojačava podršku Ukrajini – rekao je Stoltenberg.

Kao viši predstavnik, Tarner će predvoditi NRU i delovaće kao centralna tačka za angažman NATO-a sa ukrajinskim vlastima u Kijevu.

On će takođe koordiniisati napore NATO-a i dati Alijansi procene i savete o situaciji u Ukrajini. Osim što je radio kao pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije, takođe je vršio funkciju pomoćnka generalnog sekretara za odbrambenu politiku i planiranje i držao nekoliko viših pozicija u državnoj službi Ujedinjenog Kraljevstva, navedeno je u saopštenju NATO-a.

Na samitu NATO-a u Vašingtonu, saveznici su se složili da uspostave bezbednosnu pomoć i obuku za Ukrajinu (NSATU) radi bolje koordinacije obezbeđivanja vojne opreme i obuke za Ukrajinu.

Saveznici su takođe najavili dugoročnu bezbednosnu pomoć Ukrajini od minimum 40 milijardi evra u narednoj godini, kao i obezbeđivanje održivog nivoa bezbednosne pomoći Ukrajini.

2 COMMENTS

  1. Može ali da bude negde na prostoru Ukraine!
    Nakon malo vremena pokliznuće se na banana I umreti nesretnim slučajem!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here