Unsplash

Demencija je neurološka bolest koja može uzrokovati gubitak pamćenja, zbunjenost, poteškoće u razmišljanju i razumevanju te promene u raspoloženju i ponašanju.

Srećom, postoje koraci koje već sada možete preduzeti kako biste donekle smanjili rizik od demencije i poboljšali zdravlje mozga, a jedan od mogućih načina je ishranom.

Neurolog dr Stefan Mindea za People je objasnio važnost ishrane u prevenciji demencije.

“Ishrana je izrazito važna za prevenciju demencije jer mozak zavisi od stalnog obskrbljivanja hranjivim materijama kako bi optimalno funkcionisao i održavao kognitivno zdravlje, pamćenje i emocionalno zdravlje. Prehrambene navike mogu smanjiti ili povećati rizik od razvoja demencije, uključujući Alchajmerovu bolest, utičući na upalu mozga, oksidativni stres i zdravlje krvnih sudova, što znači zdravu cirkulaciju koja prenosi kiseonik u vaš mozak. Sve je to usko povezano s kognitivnim i neurološkim propadanjem”, tvrdi dr Mindea.

Postoje i određene vrste ishrane koje mogu pomoći u prevenciji bolesti, uključujući mediteransku ishranu, bogatu voćem, povrćem, neprerađenim žitaricama, zdravim mastima i ribom.

Ovaj lekar gotovo svaki dan jede jednu vrstu orašastih plodova kako bi smanjio rizik od razvoja bolesti – orahe.

“Orasi su izvrstan biljni izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), vrste omega-3 masne kiseline koja je ključna za zdravlje mozga. Ova vrsta masti može se naći i u ribi. Ključna je jer smanjuje upalu u mozgu i podstiče neuroplastičnost, što znači da pomaže u održavanju veza između neurona”, objašnjava on.

Savetuje se da svakodnevno pokušate da konzumirate jednu porciju oraha, što je otprilike jedna četvrtina šoljice, kako biste ostvarili preventivne prednosti za demenciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here