Jedna igra – jedan dolar

0
Dobitke isplaćivati u čekovima: Detalj iz jedne od kockarnica

Kockarima bi trebalo ograničiti ulog na dolar po igri na mašinama i staviti im limit na gotovinu koju podižu na automatima za novac. Ovo je predlog Komisije za produktivnost koja je dobila zadatak da razradi mere suzbijanja problema zavisnosti od kocke, posebno kad je reč o poker-mašinama.

 

Bolja kontrola

Predsednik Komisije Luiz Silven kaže da bi ove mere ponovo stavile "pod kontrolu" problematične kockare.
"Znamo da zavisnost od kocke ima velike posledice na porodice i pojedince i znamo da je potrebno da napravimo neke promene," kazao je ministar za porodicu Dženi Meklin. " Ovaj predlog sadrži jedan broj praktičnih sugestija kako da se sa ovim ide dalje."

Federalnoj vladi se uz to predlaže da se ukine zabrana kockanja na Internetu, ili da se ova oblast posebno reguliše. Komisija je utvrdila da Australijanci na kocku potroše 18 milijardi dolara, od čega 12 milijardi na mašine. Oko 15 odsto njih kocka se redovno, uključujući i one koji igraju loto. Računa se da ima oko 130.000 onih kojima je ovo ozbiljna zavisnost, a koja ugrožava i njih i njihovu okolinu. Takve osobe, očigledno, čine manji deo ukupnog broja igrača, ali je zato njihovo učešće u prometu ogromno – 4,8 milijarde dolara.

 

 

Komisija kao deo rešenja sugeriše limit od dolara na sve igre na poker-mašinama, kao i limit od 120 dolara koji se može izgubiti u roku od jednog sata. Takođe, ljudima ne bi trebalo dozvoliti da u mašinu odjednom ubace više od 20 dolara. Uz to, sve dobitke im treba isplaćivati u čekovima, a ne u kešu. Nadalje, automati u blizini mašina za kocku treba da budu ograničeni na izdavanje 200 dolara dnevno na kartice za keš, a jedini izuzeci bile bi prostorije za velike uloge u kockarnicama.

Izveštaj zagovara i jedinstven sistem koji bi ljudima omogućio da unapred sebi odrede iznos novca i vreme koje će provesti u kockanju. Sve ove mere bile bi primenjivane i na kocku putem Interneta.

Komisija želi da se restrikcije primenjuju od 2016. godine i najavljuje konačan izveštaj početkom naredne godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here