Jedini preživeli i Hirošime i Nagasakija umro u 93. godini

0

Cutomu Jamaguči

Jamaguči je bio na poslovnom putu u Hirošimi 6. avgusta 1945. godine, kada je američki avion bacio prvu atomsku bombu.

 

On je tada zadobio teške opekotine i proveo noć u ovom gradu, a potom se vratio kući u Nagasaki, uoči bombardovanja 9. avgusta.

 

Jamaguči je ranije izrazio nadu da njegovo iskustvo predstavlja lekciju o miru za buduće generacije, prenosi BBC.

 

Od ranije se znalo da je Jamaguči preživeo bombardovanje Nagasakija, a u martu prošle godine japanske vlasti potvrdile su da je bio i u Hirošimi.

 

Građani koji su preživeli napade atomskim bombama i radijaciju dobili su poseban status i pravo na državnu nadoknadu, uključujući lekarske preglede i pokrivanje troškova sahrane.

 

"Moje dvostruko izlaganje radijaciji zvanično je potvrđeno. To može da prenese mlađim generacijama užasnu priču o atomskim bombardovanjima, čak i nakon što umrem", izjavio je Jamaguči prošle godine.

 

On je u svojim poznim godinama često pričao o bombardovanjima i izražavao nadu da će nuklearna oružja biti ukinuta.

Pre tri godine je govorio u Ujedinjenim nacijama, napisao je knjige i pesme o svom iskustvu i pojavio se u dokumentarcu o osobama koje su preživele atomske napade.

 

Prošlog meseca je Jamagučija u bolnici posetio režiser Džems Kameron, autor filmova "Titanik" i "Avatar", koji razmatra mogućnost da snimi film o bombardovanju Hirošime i Nagasakija. Jamaguči je posle rata radio za američke snage kao prevodilac, a zatim je bio nastavnik.

 

Oko 140 000 ljudi poginulo je u atomskom napadu na Hirošimu, a 70 000 u Nagasakiju. Jamaguči je bio jedan od 260.000 preživelih, koji su godinama patili od oboljenja izazvanih radijacijom, uključujući rak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here