Jedan umetnik, cela “kolonija”

0

Usamljeni umetnik: Zoran Mitrović

Nedavno se, veoma ozlojeđen, iz otadžbine u Kil vratio slikar Zoran Mitrović, koji u Nemačkoj koristi svoje drugo ime Helmut Sturmer.

 

Za svoje jade on krivi gradske oce rodnog Kraljeva koji ove godine nisu imali sluha za slikarsku koloniju pod nazivom "101 slikar".

 

Ta velika manifestacija je veoma uspešno organizovana prethodne tri godine, a zbog učešća mnogih stranih slikara stekla je epitet međunarodne. Svoja ostvarenja slikari su poklanjali zajedničkom pokrovitelju, Skupštini grada.

Zahvaljujući ovoj koloniji na kojoj su učestvovali najraznovrsniji profili umetnika, od slikara amatera do magistara i profesora likovnih akademija, za Kraljevo se čulo u najlepšem svetlu u mnogim zemljama Evrope i sveta.

– Od 101 slikara ostao je samo jedan i to sam ja. Kad sam stigao u Kraljevo saznao sam da od našeg skupa nema ništa jer, kako mi je objasnio kolega slikar Vlastimir Spasojević, domaćini nisu hteli da izdvoje ni dinar iz budžeta za koloniju. Iz protesta sam izašao na Trg srpskih ratnika i slikao sam – kaže Zoran sa gorčinom u glasu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here