Jak zemljotres pogodio Tursku

0

Turski spasioci tragaju za preživelima

 

Krizni centar vlade je naveo da je povređeno oko 100 ljudi. Neki od njih su zadobili povrede kada su u panici iskakali kroz prozore ili s balkona kuća. Spasilačke ekipe i dalje užurbano rade na spasavanju zatrpanih u ruševinama, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

 

Zemljotres je u 4:32 časa pogodio sela u blizini epicentra, gde je rušio kuće od kamena i naboja, ali i minareta na džamijama. Sedamnaest ljudi je, kako javlja AP, poginulo samo u selu Okčular oko 550 kilometara istočno od Ankare, koje je najviše razoreno dok je većina seljana još bila u snu.

 

Epicentar potresa nalazio se 43 kilometra zapadno od grada Bingola, na dubini od desetak kilometara, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na saopštenja turske seizmološke opservatorije Kandili i Američki geološki institut, koji prati globalne seizmičke aktivnosti.

 

Tursku je u avgustu 1999. godine pogodio jak zemljotres jačine 7,4 stepena Rihterove skale, a tom prilikom stradalo je 18.000 hiljada ljudi. To je bio najjači potres u istoriji te zemlje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here