Z. Vicelarević
Skočio joj pritisak: Tatjana Velimirović u bolnici

Tatjana Velimirović i njen partner Igor Jančeski iz Fridrihshafena doživeli su veliki šok posle napada zbog zastave Srbije istaknute na prozoru stana. Policija još istražuje slučaj, a sumnja se da su vinovnici incidenta Albanci.

Na svakom Evropskom ili Svetskom prvenstvu u fudbalu koje je u prethodnih nekoliko decenija održano u Nemačkoj, običaj je da navijači zemlje učesnice prvenstva istaknu nacionalne zastave, i to obično na prozorima, balkonima stanova i, neretko, na automobilima. Tako se često dešava da se na jednoj zgradi u isto vreme vijore zastave nekoliko zemalja bez ikakvih problema. Taj običaj je proteklog vikenda prekinut u mestu na obali Bodenskog jezera.

– Istakli smo zastavu odmah po početku evropskog prvenstva na prozoru spavaće sobe, kao i svi što rade, jer navijamo za Srbiju. Iako je Igor poreklom Makedonac, on je vatreni navijač i Srbije i Severne Makedonije. Živimo u centru grada u jednoj od najprometnijih ulica i sve je bilo u redu do subote. Vratili smo se iz grada sa večere u jednom našem restoranu, Igor je želeo da prošeta još malo, a ja sam htela da spavam. Otvorila sam prozor u spavaćoj sobi zbog vrućine i legla u krevet. Samo što me uhvatio san čula sam neko lupanje i skočila od straha. Upalila sam svetlo, a u sobi je bilo desetak jaja, razlivenih po krevetu i nameštaju. Bilo je kao rafalna paljba i zato verujem da je bilo više njih – prepričava Tanja za “Vesti” šta se desilo.

Ulubili im automobil

Dodaje da je nekoliko minuta kasnije došao Igor i rekao da nam je neko razbio auto koji je bio parkiran ispod prozora.

– Pozvali smo policiju, došla je i Hitna pomoć i odvezla me u bolnicu gde sam celu noć provela prikopčana na aparate. Inače, imam aritmiju srca, a šok koji sam doživela za mene je bio previše.

Igor nam je ispričao da je u povratku iz šetnje takođe doživeo šok.

– Nikada u životu nisam imao problema ni sa kim i ovo me je baš šokiralo. Pogledao sam auto dok sam prilazio ulazu zgrade i imao sam šta da vidim. Udubljenje na zadnjem delu blatobrana iznad točka sa vozačeve strane. Otrčao sam u stan da vidim da li je sa Tatjanom sve u redu i nalazim je u stanju šoka. U spavaćoj sobi razlupana jaja po krevetu i nameštaju i po zastavi na prozoru. Policija je došla vrlo brzo i uradili su uviđaj. Prvo što su nam policajci rekli na uviđaju je da sumnjaju da je to najverovatnije delo Albanaca sa Kosova koji su prepoznali srpsku zastavu. Kada sam im rekao da se nedaleko od našeg stana nalazi pekara čiji su vlasnici upravo Albanci sa Kosova, policajac je samo klimnuo glavom i kratko rekao da je nekome od mušterija koji tu dolaze zasmetala naša trobojka.

Igor kaže da ne sumnja na komšije pekare, jer su oni fini ljudi.

– Ipak, zabrinuti smo jer sad su bačena jaja, a sutra to mogu biti kamenice ili bombe – objašnjava on.

Kaže da su kod njih bili iz kriminalističke policije i rekli da će proveriti snimke sa okolnih kamera postavljenih u nekim prodajnim objektima.

– Takođe su kazali da sumnjaju da je auto oštećen rukom i da je počinilac verovatno imao neku povredu, pa će proveriti u bolnicama da li se neko prijavio sa takvom povredom – ispričao nam je Igor Jančeski.

Trobojka ostaje

Kako smo nezvanično saznali policija će ovih dana češće patrolirati u okolini stana, a čak i da postavi policajce u civilu ako bi se napad eventualno ponovio. Tatjana i Igor su sigurni samo u jedno, da će zastava Srbije ostati tu do kraja Evropskog prvenstava ako se naša reprezentacija izbori za dalje takmičenje.

Incident i prošle godine

U Fridrihshafenu se i prošle godine, o čemu su “Vesti” tada pisale, desio incident kada je na gradskom festivalu od predstavnika srpske zajednice traženo da uklone državni grb Republike Srbije, zastavu Republike Srpske, fotografiju vojvode Živojina Mišića, crteže cara Dušana i tri prsta i zastavu FK Crvena zvezda. Albanska deca su provocirala članove naših klubova, a istovremeno je nemačko-albanskom kulturnom društvu bilo dozvoljeno da postavi državna obeležja i Albanije i tzv. države Kosovo. Nekoliko članova tog udruženja je nosilo majice sa grbom tzv. OVK.