Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je veća ulaganja u oružane snage, jer, kako je naveo Srbija nije u lakoj situaciji i mora da snaži VS.

– Mi smo jedina zemlja koja suštinski nije u NATO. Formalno smo okruženi NATO, imamo saradnju, ne smemo da se pravimo slepi, da vidimo šta se dešava oko nas. Sve je učinjeno suprotno međunarodno-pravnim normama. Kršeći Rezoluciju 1244 i povelju UN na svaki način ugrožavaju regionalnu stabilnost i bezbednost – rekao je on.

Udar na poredak

Bez snažne vojske, kako je istakao, ne bi mogli da postojimo.

– Danas svi razumeju zašto je važno da imamo jaku vojsku, bez nje ne bismo mogli da postojimo kao država i biće mnogo više ulaganja od onoga što je planirano u budžetu – kazao je predsednik prilikom obilaska Vojno-bezbednosne agencije.

Naglasio je i da se danas krše međunarodne norme, da je na delu rušenje međunarodnog poretka daljim naoružavanjem tzv. KBS i kako je objasnio, nije samo najavljena ovakva odluka u Kongresu SAD, već se to dešava svakodnevno posredstvom više zemalja, pre svega Turske, drugih NATO država, Hrvatske i mnogih drugih.

-To ima za cilj da se suprotno rezoluciji 1244, ali i Povelji u UN ne samo u potpunosti sa teritorije KiM ukloni svaki trag postojanja Srbije već da se ukloni i srpski narod – rekao je Vučić.

On je dodao da je “kristalno jasna poruka da za Srbe tamo nema mesta”

– Priština ima najbrže rastući budžet za vojsku i policiju, a one ne bi smele da postoje prema međunarodnom pravu. U poslednje četiri godine, taj budžet je porastao preko dva puta, tzv. KBS se transformišu pod mentorstvom SAD, a treba da imaju 5.500 pripadnika – izneo je podatke.

Podsetio je da KBS koje ne smeju da postoje po međunarodnim javnopravnim normama i Rezoluciji 1244, bez sopstvene proizvodnje, a one sa tzv. Kosovskom policijom, imaju 223 oklopna vozila.

Desetostruko smo jači

– Tu osim gardijana, ima hamera, turskih murana, kirpija… sve turska vozila. Žele da do 2027. imaju 5.500 profesionalnih vojnika i 20.000 u prvoj rezervi. Za nema iznenađenja, znamo i vidimo da Amerika to vodi i rade to na ozbiljno. Naše je da razumemo šta se zbiva oko nas, da čuvamo mir i snažimo našu vojsku – naglasio je Vučić.

Ukazao da je VBA tu da prenese informacije “važne za naše postojanje”, da brine od discipline vojnika do spoljnog ugrožavanja Srbije.

Predsednik je obelodanio nepotvrđene informacije obaveštajnih službi o nastavku opremanja iz Turske prenosnim PVO sistemima, kiler dronovima, artiljerijskim i raketnim dronovima i oklopnim vozilima.

Vučić je komentarišući ocene da ne treba da se ulaže u Vojsku nego u drugo drugo, rekao je da bi “bez vojske pozobali Srbiju za tri dana”. Istakao i da je Vojska Srbije danas desetostruko, a mogao bi, kako je naveo, da kaže i da je stostruko jača nego pre deset godina.

Hoće da slome Srbiju

Predsednik je upitan da li je nabavka oružja, odgovor na naoružavanje Prištine ili realizacija prethodnih planova, kazao da Srbija ima planove, ali i da razume šta se zbiva, ne samo kada je reč o Prištini.

-Kad analizirate situaciju u svetu i regionu, sagledavate činjenice, vidite kako se kreću i političke prilike, razumete interese i čiji su sve interesi da Srbija bude slomljena. U skladu sa tim donosite odluke i u skladu sa mogućnostima. Naše su mogućnosti male u odnosu na velesile poput SAD, Turske i mnoge druge koje brinu o albanskim nelegalnim i kriminalnim strukturama – rekao je Vučić.

Istakao da Srbija njima ne može da se suprotstavi, ni u novcu, ni u oružju, ali može da uvek bude dovoljno snažna da bude odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je ugrozi. I to je, kaže, odgovorno i to je ozbiljno ponašanje.

Vrvi od špijunaže

Aleksandar Vučić kaže da su strane obaveštajne agencije pojačale dejstvo u Srbiji, jer se ne uklapa u kalupe poslušništva i da je to posao za BIA.

-Naša zemlja je slobodna i slobodarska, nezavisna i donosi odluke u skladu sa interesima naroda i građana, a ne po diktatima bilo od koga – poručio je povodom hapšenja srpskog državljanima koji je, kako je rečeno, radio u korist Albanije.

Godina jačanja

Predsednik je rekao i da će ih biti i mimo predviđenog budžetom i da će u ovoj godini Srbija najbrže da se ojača.

-Imamo slobodnih 186 miliona evra na računu Jugoimport SDPR-a za kupovinu oružja i opreme iz fabrika naše namenske. Dobili smo opremu za ometanje dronova i drugih letelica, ne bih o tome kako smo do njih došli, ali sam ponosan na to – kazao je i dodao da se privodi kraju opremanje PVO sistema, koji će biti “izuzetno veliki problem za svakog potencijalnog agresora” na Srbiju.

5 COMMENTS

  1. ‘Ajde…Bravo. Ne jacas tudju vojsku, nego nasu. Lepo sto si se najzad pameti dosetio.

  2. Kad sve to znamo zasto pod hitno ali pod hitno ne uvedemo vojni rok od 6 do8 meseci jer nemoze za 4 meseca da osposobis vonnika mozda ako bi se u skoli uveo cas odbrane kao nekadd ovo je pitanje kad ce da pocna mozda i na prolece u siptare nema poverenja ajmo vojni rok pod hitno zivela srbija

  3. Informativno,neutralna Svajcarska ima ,,sad 80000 vojnika,,Naravno vec odavno razmatraju povecanje a ubrzano modernizuju oruzane snage.
    Sta mislite zbog cega,a sistem im je slican bivsoj JNA.
    Takodje ,,niko iz prezidijuma,, se ne pravda zbog toga a ponajmanje nekom sa strane.To bi bio skandal.Ipak Svajcarci nisu budale…..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here