EPA/Julien Warnand
Evropski parlament

U preporukama Evropskog parlamenta, pored sankcija Rusiji, spominje se i međusobno priznanje Srbije i Kosova, što je sakriveno od javnosti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i napomenuo da se zbog takvih preporuka nije naročito zabrinuo.

Poručio je da Srbija nije zainteresovana za priznanje Kosova, i da sama donosi odluke, u sopstvenom interesu.

– Nisu u pitanju samo sankcije. Postoji deo javnosti koji bi da disciplinuje i predsednika i Vladu, da nam objasne kako moramo pod hitno da uvedemo sankcije, jer je to u najboljem interesu zemlje, dok je sve ostalo loša politika za Srbiju, zbog koje ćemo ostati bez EU puta. Ali, preskočili su da pročitaju deo koji kaže da moramo da priznamo nezavisno Kosovo, pa pitam te ljude koji hoće da nam govore o nečijoj dobronamernosti, što su to sakrili? – kazao je Vučić zapitavši i zašto ne obavestiti građane šta se stvarno traži od Srbije, a teže je od sankcija Rusiji, o kojima sluša više od 270 dana.

Suština je, kako kaže za “Vesti” Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost, da usvojene preporuke EP nisu obavezujuće i neće imati direktne posledice po Srbiju, ali će Srbija biti pod još većim pritiskom i presijom da se prikloni interesima Evropske unije koja je uvela više paketa sankcija Rusiji.

– Od Srbije se traži da stane na stranu Zapada u njihovom sukobu sa Rusijom i ovom rezolucijom šalju, još jednom, jasnu poruku kojom Srbiju pritiskaju kontinuirano od samog početka sukoba u Ukrajini – pojašnjava naš sagovornik.

On je naveo da je sasvim logično da se u sklopu te priče nađe i Kosovo, jer je pitanje statusa direktno povezano sa interesima onih članica EU koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova.

– Odnosno oni bi da Vladimiru Putinu izbiju argument o Kosovu koji je koristio u geopolitičkoj areni. To je i jedan od ključnih razloga zašto EU i SAD nemaju podršku većeg dela sveta, jer su oko Kosova napravili presedan. Vladimir Putin im tu istinu da su išli na rušenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta odvajajući KiM uvek istakne, pa bi oni da je neutrališu tako što bi naterali Srbiju na priznanje. Onda bi rekli da ne krše oni međunarodno pravo, već Moskva – objasnio je Graovac i dodao da Srbija brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet, ali i ostaje dosledna poštovanju međunarodnog prava.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik je ukazao da je Rezolucija skup političkih preporuka koje nisu ništa novo. On je naglasio da se iz EU uporedo šalju i poruke da Unija mora da ostane ozbiljna i posvećena ranijim obećanjima datim partnerima na Zapadnom Balkanu.

– Želimo da vidimo napredak na putu ka EU, a napredak može jedino da bude vezan za akcije. Akcije na reformama – rekao je, ocenivši da je u tom smislu dobro što Srbija ima funkcionalan parlament i novu vladu.

Bitno je, kako kaže, videti i akcije kada je u pitanju spoljna politika.

– Akcije na jasnom stavu da Srbija radi sa nama na pomoći Ukrajini i da, ne samo osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, već i da radi sa nama na usklađivanju sa restriktivnim merama – kazao je Bilčik, istakavši da se veliki broj takvih preporuka šalje iz EP još od februara.

Bilčik je, govoreći o sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije u Strazburu, rekao da je to bio vrlo dobar, otvoren i jasan i da su prenete vrlo jasne poruke, što je značajno.

Na sastanku je bila srpska ministarka za evropske integracije Tanja Miščević koja takođe kaže da Rezolucija nije pravno obavezujuća, što znači da nema zamrzavanja bilo kakvih fondova EU za Srbiju.

– Rezolucija je rezultat kompromisa najrazličitijih političkih stavova. Za stavove EP o procesu EU integracija Srbije ostaje ključna i usmeravajuća Rezolucija o Srbiji za koju je izvestilac Bilčik – kazala je Miščevićeva.

Važno je čuti

Tanja Miščević kaže da iako Rezolucija nije pravno obavezujuća, važno je čuti stavove EP o reformama koje se sprovode u Srbiji.

– Za napredak u procesu evropske integracije ostaje i formalno i suštinski najznačajniji Godišnji izveštaj Evropske komisije, odnosno preporuke koje se donose u ovom dokumentu za sva pregovaračka poglavlja – pojasnila je ministarka Miščević.

Stimulans za dalje korake

Vladimir Bilčik se nada da diskusija i otvorenost mogu dovesti “do nekih stvarnih koraka i akcije”.

– Postoji izvestan broj stvari koje očekujemo od naših srpskih partnera… i to je vrlo jasno preneto. Takođe sam svestan da i mi u EU treba da uradimo više da podržimo proširenje, tu nema dileme – rekao je Bilčik.